Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dovolená bez hádek...?

„Dobrý den, paní doktorko. Jsem 20 let vdaná, máme dvě dospívající děti. Vždy jsme jezdili na dovolenou celá rodina společně. Jsem ráda, že s námi děti ještě chtějí jet. Můj muž se ale rozhodl, že pojede na týden s kamarádem na chlapskou jízdu. Vyčerpá si tím ale část dovolené, kterou by měl trávit s námi. Jsem z toho zklamaná.“
„Dobrý den. Jsem 15 let ženatý, máme 12 letého syna. Chtěl bych letos jet do Švýcarska, prochodit hory, projet se na zubačkách, objezdit jezera. Manželka se ale chce jet opalovat k moři. Rozhodl jsem se, že pojedu s klukem sám, ona ať si jede také sama, s tím ale nesouhlasí. Prý když trávíme čas odděleně, tak ztrácíme společné zážitky.“
„Dobrý den. Máme dvě malé děti. Jezdíme na dovolené autem. Muž mi ale nikdy nedovolí si cestou něco koupit nebo jít třeba do muzea, abychom nemuseli platit vstupné. Někdy to je náročné, ráda bych se podívala v těch krajinách, kde jsme i na něco jiného než na okolní přírodu.“


Dobrý den. Dovolená by nám měla přinést odpočinek od pracovních povinností a měli bychom načerpat novou energii do dalšího roku. Jenže o tom můžeme mít každý jinou představu a také nejsme zvyklí spolu trávit dvacet čtyři hodin denně. A na dovolené to tak má být souvisle třeba týden nebo dva. Rodinní příslušníci nám můžou začít lézt na nervy.
Rodiny, které mají stejné koníčky, mají plánování dovolené snazší. Ne ve všech rodinách se ale představy, jak nejlépe strávit dovolenou, shodují. Okolo dovolené můžou vzniknout hádky už jen při jejím plánování, ještě cestou v autě nebo první den. Jeden má představu, že by rád jel autem, druhý by radši letěl. Lenoši chtějí ležet u vody s knihou, adrenalíňáci chtějí zdolávat velehory nebo putovat v džungli, náctiletí by rádi strávili svoje volno bez rodičů a bez dospělých, starší rodiče by chtěli, abychom nejeli nikam a zůstali s nimi doma. Když budeme svého partnera obviňovat, kritizovat a vyčítat mu, proč je jeho jiná představa o dovolené špatná, určitě z toho prima zážitky nebudou. Nejmoudřejší je sdělit svoje přání a vyslechnout si jeho nápad. To, že máme jinou představu o dovolené než náš partner, neznamená, že naše představa je špatná. Jen je potřeba, abychom našli řešení, při kterém bude každý alespoň trošku spokojený. Při dobré vůli se vždy dá najít alespoň částečný kompromis, kdy se můžeme ubytovat ve wellness hotelu a jeden může chodit po horách a druhý odpočívat ve vířivce. U moře se může jeden opalovat a druhý se věnovat sportovním aktivitám – plážovému volejbalu, surfování, šnorchlování, potápění, rybaření atd. Děti můžou strávit program v dětském centru s animátory. Je ale důležité, abychom nebyli jen v jednom místě vedle sebe, ale třeba večer spolu poseděli a o svých zážitcích si popovídali. Sdíleli je.
Při našich dovolenkových plánech často musíme zohlednit nejen naše přání, ale i okolnosti. Někdy je potřeba změnit svoje plány podle situace v rodině (malé děti, nemocní staří rodiče, finance). Určitě nebude moudré kvůli dovolené se zadlužit a vrátit se do finančně tíživé situace po dovolené. Stejně tak jako už je pryč doba, kdy jsme si s sebou na výlet smažili řízky, abychom neutratili moc peněz.
V některých firmách je třeba hlásit termín dovolené dlouho dopředu, někdo se může rozhodnout operativně. I tomu je potřeba se přizpůsobit. Možná jsme v době zamilování bez sebe nestrávili ani minutu, ale po letech manželství není zvláštní, že jeden může chtít strávit malou část dovolené mimo rodinu sám, s tím, že totéž umožní druhému partnerovi a společně potom pojedou tam, kam jezdívají obvykle. Ani to není žádný prohřešek.
Rodiče malých dětí by měli zkusit požádat prarodiče, zda by je třeba alespoň víkend mohli zastoupit, u školních dětí zajistit třeba tábor nebo přespání u kamaráda a věnovat se také partnersky jen sami sobě. Nejsou jen rodiči, ale i partneři. Náctiletí budou chtít trávit svoje volno víc s vrstevníky, takže můžeme jako rodina jet s jinými rodinami, které mají stejně staré děti jako jsou ty naše nebo vybrat z nabídky různých zájmových akcí pro náctileté.
A jsme-li singl? Není třeba doma smutně truchlit, že nemáme s kým na dovolenou jet. Na internetu najdeme spoustu nabídek poznávacích, cestovatelských, sportovních, jazykových, dovednostních (fotografické, malířské, hudební…) pobytů, kde kromě nových zážitků můžeme poznat i nové známé.
Ve všech případech ale platí, že všechno je o komunikaci. Ne o výčitkách, kritice, urážení se a dalších formách agresivní komunikace. Ale o té hezké, spolupracující komunikaci. Kdy nám záleží na tom, aby bylo na dovolené dobře nám, ale také těm lidem, kteří tam jsou s námi.
Všem čtenářům časopisu STOP přeju hezkou dovolenou bez hádek ☺.

PhDr. Hana Jenčová, klinický psycholog,
602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz