Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Umíme si poradit

Také v dubnovém vydání přinášíme pár nápadů a rad, které mohou ušetřit čas i peníze nebo nám usnadní práci. Můžete je příležitostně vyzkoušet. Budeme rádi, když nám napíšete, jak se osvědčily a zároveň se o vlastní nápady nebo zkušenosti podělíte s ostatními čtenáři.

  • Také vás zlobí, když vám oblečení klouže z ramínek? Dá se tomu snadno zabránit. Na oba konce ramínka navlečete gumičku, několikrát jí kolem něj obtočte a je po problému.
     
  • V mrazničce se občas drží nepříjemné pachy. Až ji odmrazíte, vymyjte ji na závěr octovou vodou. Až bude suchá, vyložte šuplíky alobalem. Lépe udrží chlad, takže ji můžete zapnout na nižší stupeň, navíc se tak rychle nepokryje námrazou.
     
  • Až budete připravovat rybu, přidejte do pekáčku rozkrojené jablko. Ryba nebude cítit a její maso bude jemnější.
     
  • U vaření ještě chvilku zůstaneme. Máte na sporáku skvrny, které už nejdou vydrhnout ani tekutým pískem? Použijte ocet. Nalijte ho na připálené části a nechte několik hodin, nejlépe přes noc, působit. Kyselina octová změkčí zuhelnatělé části a ty pak už lehce setřete houbičkou.
     
  • Blíží se velikonoční svátky, takže budete možná potřebovat majonézu. Nejsou v ní vejce a vydrží i v lednici. Recept nám poslala paní Lenka Pokorná ze Stodůlek. Připravíme si 2 dcl nejlépe slunečnicového oleje, 1 dcl mléka, sůl, lžičku obyčejné hořčice, pepř a dle chuti cukr – vše o stejné teplotě. Všechno šleháme 20 – 25 vteřin ponorným tyčovým mixérem. Paní Lenka tvrdí, že už jinou majonézu nebudeme chtít. A protože k Velikonocům patří i pečení velikonoční nádivky, do které některé hospodyňky dávají mladé kopřivy, tahle rada by se mohla hodit. Když se o kopřivy spálíte, utrhněte list šťovíku nebo jitrocele, popálené místo potřete a bolest zmizí.

Eva Černá