Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Hendikepem život neskončil

Máte rádi sport a myslíte, že sport je pro všechny? Rád bych vám představil spolek nazývající se Černí koně. Nejsme bílí koně, lidé útrpně snášející svůj osud, naopak. Černý kůň je jezdec, závodník se srdcem bojovníka, který má na první pohled v poli jezdců malou naději na úspěch. První dojem nemusí být vždy správný. Celá idea Černých koní je o chuti a vůli sportovat i přesto, že mezi našimi členy jsou lidé napříč spektrem hendikepu – vozíčkáři, lidé po amputaci, s poruchou zraku, sluchu či řeči. Organizujeme závody v horské i silniční cyklistice a máme za sebou již několik českých rekordů. Naše závody nejsou schované někde v ústraní, naopak. Jezdíme pěkně společně se zdravou populací. Jen ať je nás pěkně vidět, nemáme se za co stydět. Za zmínku stojí také kategorie dětských handbike a dětských hendikepovaných sportovců. Pro tuto kategorii jsme v letošní sezoně vyrobili kola v dětských velikostech. Dále organizujeme přednášky a besedy ve školách na téma: Jak se nestát hendikepovaným vlastní lehkovážností – nutnost nošení přilby, ochranných pomůcek apod.

Proč píši tento článek? Rád bych, aby lidé, kteří mají nějaký hendikep, přestali prožívat svůj život u televize. Život hendikepem neskončil, jen se změnil a je třeba krůček po krůčku hledat cestu k naplnění času, který nám zbývá.

Máte vlastní kolo a chuť se hýbat? Hledáme dobrovolníky na doprovod našich hendikepovaných závodníků. Co obnáší taková pomoc? Přijedete na závod, na starost dostanete závodníka a když na trati něco nezvládne vlastní silou, pomůžete mu. A na závěr jeden citát: Přišel jsem, abych pomohl, ale netušil jsem, že nejvíce pomůžu sobě.

Více na www.cernikone.cz, jirka@cernikone.cz, tel. 725 887 340.

Jirka Bajer