Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Přebytky na skládce nekončí

Zajímá vás, co se děje s ovocem, zeleninou a pečivem, které obchody neprodají? Tady je malý příklad, kam putují tzv. přebytky ze zličínského hypermarketu Globus.

Statek U Merlina, Chýňava

Díky spolupráci s hypermarketem Globus Zličín, získáváme pro naše zvířátka dvakrát týdně zásobu sezonního ovoce a zeleniny. Převážnou část tvoří jablka, banány, mrkev, papriky, ale také melouny, rajčata... Zeleninu a ovoce vždy pečlivě roztřídíme, vykrájíme a každý den připravujeme příkrm pro naše zvířátka. Naše drápkaté opičky mají nejraději banán, hroznové víno, jablka, kousek melounu, hrušky, mrkev nebo papriku. Toto ovoce a zeleninu (drobně nakrájené) milují také surikaty nebo papoušci Ara. Velká zvířata jako koně, krávy, velbloudi, lamy, oslice Lola nebo buvolice Stázka si rádi pochutnají na mrkvi, petrželi, rajčatech, paprikách, v omezeném množství též na salátu nebo jablkách. Nosál Oskar miluje od každého něco, ale nejvíc má rád hroznové víno a banán. Mrkev a jablíčka ocení také naši králíčci. Pro prasátka chystáme vařené brambory, ale banán nebo jablíčko je pro ně vítaným zpestřením.

Na tomto místě musíme zmínit, hlavně kvůli  návštěvníkům nejen tohoto zooparku, že ne každé zvíře smí dostat jakékoli ovoce nebo zeleninu – pro některá mohou být zdraví škodlivá nebo dokonce životu nebezpečná.

Lesy hl. m. Prahy

Globus dodává Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy neprodané přebytky ovoce, zeleniny a suchého pečiva od roku 2016. Část těchto přebytků využíváme přímo v naší záchranné stanici, avšak většina jich putuje do lesních zookoutků, které fungují jako detašovaná  pracoviště záchranné stanice. Celkem se na území hlavního města nachází zookoutky čtyři – v Hostivařském lesoparku, na Kamýku, v  Kunratickém lese a v Chuchelském háji. Chuchelský je největší a poskytuje důstojný náhradní domov více než 30 druhům trvale  hendikepovaných živočichů, kteří se z různých důvodů již nemohou vrátit zpět do volné přírody. Neprodané pečivo, ovoce a zeleninu nejvíce  ocení jeleni, daňci, mufloni, divoká prasata a nutrie, jsou ale příjemným zpestřením jídelníčku mnoha druhů ptáků – například bažantů, krkavců, vran či kavek.

Pavlína Švecová Šalomová, hypermarket Globus Zličín