Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Třetí ročník Příběhů našich sousedů

V pátek 18. března proběhla v divadelním sále FZŠ prof. Otokara Chlupa slavnostní závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů. Čtyři základní školy, čtyři paní učitelky, čtyři týmy, devatenáct dětí – dvě videoreportáže, jedna audioreportáž a jeden animovaný film. I tak by se dal shrnout letošní ročník projektu, na kterém děti pracovaly již od září 2021.
FZŠ prof. Otokara Chlupa, ZŠ Janského a FZŠ Trávníčkova věděly, do čeho jdou, projektu se totiž již účastnily. ZŠ Mládí byla nováčkem, ale s projektem se poprala stejně dobře.
Páteční program zahájil dětský pěvecký sbor Stodůláček, následně mikrofon patřil starostovi Davidu Vodrážkovi a také zástupkyni z Post Bellum Štěpánce Proučilové. Pak už přišly na řadu jednotlivé týmy.

Jako první se své prezentace zhostil tým ZŠ Mládí, který nám představil svého pamětníka Václava Vodrážku, poté jsme zhlédli videoreportáž, kterou děti pod vedením paní učitelky Kateřiny Drdákové vytvořily. Další byl tým FZŠ prof. Otokara Chlupa. Ten kromě prezentace ztvárnil příběh své pamětnice i krátkou scénkou, ve které si zahrála i paní učitelka Petra Rajtrová. Následně diváci mohli vidět animovaný film, který vznikl na základě rozhovoru s paní Věrou Bartoškovou. Poté se představil tým FZŠ Trávníčkova, který pod vedením paní učitelky Jany Mácové vytvořil videoreportáž věnovanou životu vystudované divadelní herečky Evy Císařové, ve které si menší role zahrály i samy děti. Jako poslední před diváky předstoupil tým ZŠ Janského vedený paní učitelkou Kateřinou Svobodovou. Zazněla jediná audioreportáž letošního ročníku, ve které na staré Stodůlky vzpomínala paní Miloslava Šejvlová.
Porota – historička Alžběta Poláková, novinářka Barbora Doubravová a pedagog Jan Novák – to neměla vůbec lehké. Vítěz ale může být jej jeden. Pro letošní ročník se jím stal tým FZŠ Trávníčkova – Hana Ojdanič, Gilbert Friedman, Ema Bláhová, Tereza Jonášová.
Žáci, paní učitelky i pamětníci si kromě nových zkušeností a zážitků z projektu odnesli i krásné dary od La Zmrzka, Helen’s Coffee, Jump Arena Zličín, Moje Bohéma, Solve Prague, Kofio, Neviditelné výstavy a nakladatelství Argo, kterým ještě jednou moc děkujeme.

Lucie Dandová, regionální koordinátorka