Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ukrajině pomáhá každý, kdo má srdce na pravém místě

Vojenská invaze Ruské federace na Ukrajinu významně ovlivňuje život i v naší městské části, a proto dubnové Téma STOPu věnujeme krokům, které radnice v této souvislosti učinila, ale také těm, na kterých neustále pracuje.
Po prvních informacích o invazi na Ukrajinu Rada městské části Praha 13 a následně i zastupitelstvo veřejně deklarovaly nesouhlas s vojenskou agresí Ruské federace na Ukrajině a tento akt jednohlasně odsoudily. Zároveň schválily poskytnutí pomoci v rámci svých pravomocí občanům Ukrajiny s pobytem v Praze 13, kteří se v souvislosti s konfliktem v jejich zemi ocitli ve složité životní situaci. Usnesení bylo iniciováno všemi zastupitelskými kluby Prahy 13 bez ohledu na politickou příslušnost. Situací se pravidelně zabývá také krizový štáb. Na webových stránkách, sociálních sítích i v prostorech radnice jsou k dispozici informace jak pro ukrajinské uprchlíky, tak pro české občany, kteří chtějí pomáhat.
Vedení Prahy 13 dalo k dispozici autobus a dva transity, které se bezprostředně zapojily do přepravy uprchlíků do ubytovacích zařízení. Přepravu zajišťují stodůlečtí a třeboničtí dobrovolní hasiči, provoz finančně pokrývá radnice z vlastních zdrojů. Veškeré volné ubytovací kapacity radnice nabídla k využití koordinačnímu centru.
V našich základních školách intenzivně zajišťujeme začleňování ukrajinských dětí do výuky, k dnešnímu dni je jich více než tři sta. Dvě zcela nové učebny pro ukrajinské předškoláky byly zřízeny během jarních prázdnin ve Fakultní základní škole Trávníčkova. Tyto dvě třídy byly během čtrnácti dnů naplněny padesáti dětmi. Další učebny jsou připraveny ve Fakultní základní škole Mezi Školami v Nových Butovicích a v Základní škole Janského na Velké Ohradě. Školní děti jsou průběžně přijímány do jednotlivých ročníků ve všech deseti základních školách, jejichž zřizovatelem je městská část Praha 13. Podařilo se zajistit i ukrajinské pedagogy a psychologickou péči. V jedné z poliklinik je vyčleněna ordinace, která poskytuje lékařskou péči ukrajinským dětem. Naším úkolem je pomoci ukrajinským dětem plynule přejít do vzdělávacího procesu a přitom neomezit kvalitu výuky našich dětí.
Pro uprchlické rodiny, které potřebují pomoci s umístěním dětí do škol a školek Prahy 13, jsme k dispozici telefonicky nebo osobně:
Úřad městské části
Praha 13 Sluneční náměstí 2580/13
158 00 Praha 5 – Stodůlky
odbor školství:
základní školy – Hana Vilímová, tel. 235 011 432, 4. patro, dveře 528 mateřské školy – Mariana Schneiderová, tel. 235 011 415, 4. patro, dveře 525

Jak může pomoci každý z nás? Finančně na:

  • SOS Ukrajina
    Organizuje Člověk v tísni.
    Sbírkový účet: 0093209320/0300.
    Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle on-line přispět: https://clovekvtisni.cz/darujte/jednorazove.
  • Charita pro Ukrajinu
    Organizuje Charita Česká republika. Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104.
    Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.
    Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR: https://proukrajinu.charita.cz.
  • Pomozte Ukrajině s Pamětí národa
    Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.
    Odkaz na on-line portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět: https://darujme.cz/projekt/1205934.
  • Pomoc Ukrajině!
    Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem. Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222 nebo poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90.
    Více informací a možnost přispět přímo on-line: https://znesnaze21.cz/sbirka/pomoc-ukrajine.
  • Veřejná finanční sbírka na pomoc Českého červeného kříže Ukrajině
    Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál. Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.
    Více na stránkách Českého červeného kříže: https://cervenykriz.eu/aktuality/ukrajina-prevzata-dalsi-pomoc.
  • Zastupitelský úřad Ukrajiny v ČR
    Zastupitelský úřad Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem 304452700/0300, na který lze zaslat finanční obnos určený pro nákup obranného materiálu.

Další způsob pomoci zjistíte na:

-red-