Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Projektový den

Projektovému dni předcházel výjezd žáků 9.A ze ZŠ Klausova do Otevřeného mlýna v Kačici, kde se seznámili s různými metodami práce, které budou v rámci vlastního projektu potřebovat. Cílem výjezdu bylo vyzkoušet si, jak naplánovat změnu veřejného prostoru školy nebo jejího okolí a proměnit ho tak, aby vyhovoval co nejvíce uživatelům. Nedílnou součástí byla také týmová práce a koordinace jednotlivých skupin. Díky nabytým zkušenostem z výjezdu pak žáci pracovali na proměně prostoru školy, který si sami zvolili, v rámci Projektového dne. Společně vytvořili návrh na změnu chodby před novou cvičnou kuchyňkou a dílnami. Svůj návrh konzultovali pomocí dotazníku i s učiteli, rodiči a spolužáky. Dále přednesli svůj návrh na Školním parlamentu a také vedení školy, které jejich projekt podpořilo. V rámci Projektového dne vzniklo také video, ve kterém žáci popisují svůj návrh na změnu prostoru a dokumentují samotný proces jeho tvorby. Video medailonek rovněž obsahuje i rozhovory s učiteli, rodiči a spolužáky.
Bylo velkou radostí sledovat, s jakým nadšením žáci k projektu přistoupili. Přišli s mnoha nápady a s chutí změnit něco ve své škole, a tak zanechat po svém devítiletém působení nějakou stopu. Se svou prací seznámí žáci své rodiče na Osvětovém setkání, které proběhne 22. dubna 2023.
Cílem projektu je hlavně podpořit žáky v kreativní tvorbě a motivovat je ke spolupráci a chuti změnit něco k lepšímu, což jde v duchu s motem projektu Open 58, O=Osvěta, P=Plán, E=Etnikum, N=Nové metody.

Milada Jiřičková, Michaela Šimánková