Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Recyklací mobilů jsme pomohli neziskovému sdružení

Úřad městské části Praha 13 se zapojil do projektu Recykluj mobil, celý březen byl v atriu radnice umístěn sběrný box, kam se staré telefony odkládaly. Výsledek kampaně příjemně překvapil nejen pořadatele, sběrný box se naplnil téměř třikrát! Staré mobilní přístroje sem nosili občané všech generací, někteří zašli na radnici pouze odložit mobil v rámci jarního úklidu, jiní jej vzali s sebou, když šli na úřad vyřídit své záležitosti. Do projektu se také aktivně zapojili zaměstnanci radnice.

„Každý z nás má doma starý mobil, který již nepoužívá nebo je nefunkční. Tento projekt nabízí nejen ekologickou likvidaci starého telefonu, ale navíc pomáhá. V současné době je podíl recyklace nepotřebných mobilních telefonů odhadován na pouhých 10 %,“ řekl starosta David Vodrážka a dodal: „Děkuji všem, kteří se do projektu zapojili a pomohli tak nejen recyklovat staré mobily, ale také přispěli na dobrou věc.“

Kampaň Recykluj mobil podporuje neziskový spolek Silou hlasu, z.s., věnováním 10 Kč z každého odevzdaného mobilu. Cílem je sesbírat co nejvíce mobilních telefonů a vybrané prostředky věnovat na zajištění osobní asistence. Za každý odevzdaný mobilní telefon získá deset korun spolek Silou hlasu, který pomáhá lidem s omezenou schopností pohybu naučit se ovládat počítač pomocí hlasu. 

Sběrná kampaň Recykluj mobil je určena pro širokou veřejnost v celé ČR. 

Mobilní telefon dnes vlastní většina z nás a život bez něj si už často ani nedokážeme představit. Tak jako ve většině ostatních států v Evropě, končí i u nás mobilní telefon nejčastěji odložený někde  v domácnosti bez jakéhokoliv využití a smyslu. Přitom často mají tyto mobily značný potenciál být využity např. na náhradní díly nebo na recyklaci. Podle reprezentativního průzkumu je například v Praze každý rok odloženo do šuplíku okolo 150 tisíc ks mobilů. Ke konci roku Pražané skladovali v domácnostech okolo 140 tun nepotřebných mobilů (asi 1,4 mil. kusů) a zároveň 50 % Pražanů uvedlo, že nemá dostatek informací ohledně recyklace mobilních telefonů. Přitom recyklace a jiné využití nepotřebných mobilů významně šetří naše životní prostředí.

Vysloužilé mobilní telefony je možné předávat k recyklaci po celý rok, více o projektu naleznete na https://remobil.cz

Lucie Steinerová