Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Světový den ústního zdraví

Jeho cílem je upozornit na význam zdravých úst a celosvětově zvýšit povědomí o zásadní roli správné ústní hygieny při prevenci onemocnění zubů a dásní v každém věku. V roce 2024 je tato osvětová akce zaměřená na roli rodičů při zvládání ústní hygieny dětí. Vedení radnice se ke Dni ústního zdraví připojuje již tradičně a v letošním roce připravilo bohatý vzdělávací program pro žáky základních škol. Dentální hygienistka během března a dubna postupně navštíví 31 prvních a 6 přípravných tříd, kde děti seznámí se správnou zubní hygienou a prevencí zubního kazu. Nebudou chybět ani ukázkové pomůcky a drobné dárečky.

Speciální program ke Dni ústního zdraví proběhl ve spolupráci s AKESO Poliklinikou v pražských Nových Butovicích, a to ve Fakultní základní škole Mezi Školami 22. března. Vyškolení studenti 3. LF UK oboru Diplomovaná dentální hygienistka navštívili třídy prvního stupně a ukazovali dětem správnou techniku čistění nejen zubů, ale i mezizubních prostor. Radili, jaké používat vhodné pomůcky, jak celkově pečovat o ústní dutinu či jak jsou důležité zdravé stravovací návyky. Za dobré zvládnutí čištění zoubků dostaly děti i malé odměny.

„Ke Světovému dni ústního zdraví se naše městská část připojuje pravidelně a ceníme si velkého zájmu škol, které se do letošního ročníku zapojily. Zuby jsou vizitkou každého člověka a mnoho lidí si neuvědomuje, že zdraví zubů může mít vliv na celkové zdraví organismu či psychickou pohodu. Většině onemocnění se dá velmi dobře předcházet, proto by se i péči o ústní dutinu měla věnovat dostatečná pozornost.  Tento rok je akce zaměřená na děti a o to větší to má smysl,“ vyjádřil podporu osvětové akci starosta David Vodrážka. 

„S péčí o dětský chrup by měli rodiče začít už od chvíle, kdy se jejich ratolesti začne prořezávat první zoubek. Již tehdy dítě začíná získávat návyk, že se zuby čistí pravidelně každý den. Velmi brzy by také rodiče měli s dítětem vyrazit k zubaři, lépe si pak zvyká na ošetření a nemá z lékaře, a později i dentální hygienistky, strach,“ vysvětluje Petra Křížová, uznávaná odbornice na dentální hygienu a zároveň vyučující na Stomatologické klinice 3. LF UK.

„Péči o dětský chrup a dentální hygieně se věnujeme pravidelně a každý rok se v rámci Dne ústní hygieny zapojujeme do programu, který připravuje radnice Prahy 13 pro všechny základní školy v naší městské části. Věřím, že takové akce k základnímu vzdělání neodmyslitelně patří a děti si z toho dne odnášejí nejen dárečky, ale také mnoho praktických informací, jak se o zuby dobře starat,“ dodal ředitel FZŠ Mezi Školami Petr Kubička.

Vzhledem k tomu, že AKESO Poliklinika v pražských Nových Butovicích letos otevřela 8 nových zubních ordinací, je zároveň výukovým pracovištěm 3. LF UK pro studenty dentální hygieny a ošetřuje dospělé i děti, propojení a uspořádání společné akce se doslova nabízelo.

Cenné informace jsou k dispozici také na webových stránkách projektu www.republikabezkazu.cz/sduz

Lucie Steinerová