Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ekolistárna

Ekolistárna


V poslední době se často ptáte na to, kam se mají odkládat nápojové kartony, a na jejich další zpracování.

Nápojové kartony čili tetrapaky se staly běžnou součástí našeho života. Skýtají mnoho výhod výrobcům, obchodníkům i spotřebitelům. Kartony jsou praktické, skladovatelné a nápoje či potraviny v nich uchovávané mají delší trvanlivost. Především se v nich uchovávají mléčné výrobky, džusy, víno apod. Nápojový karton je tvořen z několika vrstev různých materiálů, přičemž každý z nich plní jinou funkci. Některé jsou složené z lehkého papírového kartonu a polyethylenu, který je nepropustný pro vodu i mikroorganizmy. Některé kartony mají ještě třetí vrstvu – hliníkovou, která chrání obsah před pronikáním světla.

Pilotní projekt sběru nápojových kartonů v Praze začal v listopadu roku 2004. Občané je mají možnost odkládat do kontejnerů s oranžovým víkem a nápisem nápojové kartony. V městské části Praha 13 jsou tyto kontejnery rozmístěny u nádob na tříděný odpad, a to zhruba na každém třetím stanovišti. Nápojové kartony by se měly odkládat do kontejnerů prázdné, vypláchnuté a stlačené nejen kvůli úspoře místa, ale také kvůli čistotě v okolí stanoviště, protože četnost svozu je 1x za 14 dní.

Co se děje s nápojovými kartony po vytřídění?
Nejprve se svezou na speciální linku, kde jsou lisovány do balíků a ty se pak odvezou do papíren na recyklační zpracování. Zde se zpracovávají metodou vířivého rozvláknění. Rozvlákňování trvá 15–30 minut a během této doby dojde k rozvolnění papírových vláken a vodné suspenze, tzv. vlákniny. U tohoto postupu není nutné používat pomocné chemikálie ani teplou vodu. Tímto se získá z nápojových kartonů 70 – 90 % celulózových vláken, která jsou surovinou pro výrobu papíru. Jinak nevyužitelné zbytky vrstev hliníkových a polyethylenových folií jsou využity energeticky, a to přímo v papírnách při výrobě páry nebo ohřevu vody.

Eva Beránková, odbor životního prostředí