Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Losos připravovaný na grilu nebo v páře

Losos připravovaný na grilu nebo v páře

Suroviny:
steak z lososa, drcený pepř, sůl, citron, kopr, rozmarýn, bazalka, petržel, koriandr apod.

Postup pečení na grilu:
Steak s kůží osolíme, okořeníme a pečeme na pánvi, grilu. Po upečení snadno kůži sloupneme. Pečeme nejdříve na mase, dopékáme na kůži.

Postup pečení v páře:
Nejdříve si připravíme parní lázeň – do hrnce dáme vodu, ocet, nakrájený citron, petrželovou nať (česnek, cibuli) a celou lázeň provaříme, aby šla vzhůru pára. Mezitím si připravíme lososa, kterého osolíme, okořeníme a položíme jej na cedník, do kterého jsme předem dali čerstvé bylinky.
Na ně položíme rybu, vložíme do hrnce tak, aby cedník nebo síto bylo zavěšeno za okraj hrnce, ale aby ryba byla nad hladinou várky. Dáme na sporák a vaříme. Vzniklá pára rybu tepelně upraví. Doba přípravy je cca 20 minut podle velikosti ryby.

Jaromír Sadílek,
manažer Kulinářské akademie AKC ČR