Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vepřové karé - hřbet se zeleným chřestem a tagliatelle

Vepřové karé - hřbet se zeleným chřestem a tagliatelle

 

Maso a šťáva (pro 2 osoby)

Suroviny: vepřové karé (vykostěná kotleta) - dva silnější plátky, 2 polévkové lžíce oleje, sůl, koření (drcený pepř, nejlépe čerstvý rozmarýn, další koření podle chuti), polévková lžíce rajského protlaku nebo kečupu, 30 g másla

Tagliatelle

Těstoviny použijte kupované (nejlépe chlazené nebo i sušené), sůl, parmezán, olej

Chřest


Svazek bílého nebo zeleného chřestu, sůl, cukr, máslo

Postup: Nejdříve si ve vařící osolené vodě s přidáním polévkové lžíce oleje uvaříme těstoviny (8 - 10 minut). Těstovinu vaříme vždy „na zkus“ - ne úplně do měkka. To zjistíme tak, že ji uchopíme za konec a zprudka s ní trhneme. Dobře uvařená těstovina by se neměla přetrhnout. Přetrhne-li se, nezoufejte, nic tak vážného se nestalo. Jen po chuťové stránce to nebude to „pravé italské“. Těstoviny sceďte a nechte pod pokličkou v teple.
Maso si připravíme alespoň 1 hodinu předem. Nakrájené plátky okořeníme (můžeme použít i jiná koření podle chuti, ale je třeba, abychom nepřehlušili jemnou chuť chřestu). Okořeněné maso lehce zakapeme olejem a necháme odležet. Maso nenaklepáváme, neboť plátek by měl po upečení zůstat uvnitř lehce růžový, dostatečně vysoký, aby v něm zůstala uchována šťáva z masa. Po odležení rozpálíme pánev s tukem a steak (plátek) zprudka opečeme, pak plotýnku stáhneme a zvolna dopékáme.
Po upečení steak vyjmeme z pánve, přidáme trošku kečupu (protlaku), který lehce opečeme – orestujeme. Můžeme přidat trošku vody, aby bylo více šťávy a cca 2 minuty provaříme. Než se dokončí pečení steaku, je dobré si připravit chřest, jehož úprava je velmi jednoduchá. Čerstvý chřest je nutné na straně řezu oloupat. Jednoduše se nám to povede škrabkou na brambory. Pak chřest vložíme do osolené a oslazené! vody a cca 5 - 10 minut lehce povaříme. Chřest je hotov!

Servírování: Na talíř vložíme doprostřed uzel těstovin, lehce posypeme strouhaným parmezánem, na těstoviny naaranžujeme vařený chřest a přes něj položíme rozkrojený steak. Podlijeme šťávou. Můžeme přizdobit snítkou čerstvé bylinky (petržel, rozmarýn, tymián) nebo přidat plátek rajčátka.

Jaromír Sadílek,
manažer Kulinářské akademie AKC ČR