Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Webový portál sousedské výpomoci stále žije!

Společné procházky, masáže, zahradnické práce, žehlení, úklid, venčení psů, vyzvednutí dítěte ze školky, pečení... to je jen malá část nabídky služeb, které občané Prahy 13 a přilehlého okolí uveřejňují v rámci webové stránky ProSousedy.cz. Snad nejvíce je zde pak zastoupena nabídka domácích prací a IT služeb.

Tento portál spustila městská část Praha 13 už téměř před rokem – přesně 8. června 2016 a vzápětí jej začaly plnit nabídky služeb snad ze všech oblastí. Možná nejkurióznější je nabídka vystoupení břišní tanečnice nebo tzv. „zahrádkářství v odborném kabátě“. Co přesně se pod zmíněným názvem skrývá, může případný zájemce jednoduše zjistit na webové adrese www.prosousedy.cz.

Nabídce služeb na webu ProSousedy.cz a jejímu případnému využívání předchází nutná registrace, která je velmi jednoduchá. Uživatelsky příjemné rozhraní vás v jednotlivých krocích navede k vyplnění povinných údajů, jako jsou jméno, adresa, e-mail a telefon, vyplnění textu inzerátu a jeho následnému uveřejnění. Lze přidat také fotku, která může lépe přitáhnout pozornost případných uživatelů. Přihlásit se dá také přes profil na Facebooku. O své poskytnuté informace nemusíte mít v žádném případě strach. V podmínkách je jasně stanoveno, že případná distribuce osobních dat třetím stranám je nepřípustná. Přihlášení a využívání obsahu webových stránek je zcela zdarma. Cenu za poskytnutou službu si účtují sami inzerenti a městská část s realizací tohoto druhu obchodu nemá nic společného. Jsme jenom jakýmsi zprostředkovatelem kontaktu mezi našimi občany.

Portál momentálně přechází od testující verze k vylepšené verzi, kde byla eliminována čekací doba odezvy. Od samotného spuštění navštívilo webovou stránku celkem 3 777 unikátních uživatelů, vytvořeno pak bylo 96 registrací. Jako provozovatelé portálu si vyhrazujeme také právo mazat případný nevhodný obsah – například nabídku sexuálních služeb a podobně.

S myšlenkou založit portál sousedské výpomoci jsme přišli pravděpodobně jako vůbec první městská část v ČR. V celosvětovém měřítku jde ale o narůstající trend, který podporují vládní organizace. Inspirace přišla z britského projektu www.streetbank.com. Nápad nabídnout podobnou službu občanům Prahy 13 se zrodil ve chvíli, kdy jsme před dvěma lety mezi našimi obyvateli zjišťovali, jakým způsobem komunikují se svými sousedy a jestli udržují aktivní sousedské vztahy. Až 65 % z dotazovaných v produktivním věku (18–65 let) bylo ochotno sdílet nebo pronajímat své vlastní věci se sousedy nebo zdarma či za úplatu nabídnout lidem v okolí své dovednosti. Víc než polovina z nich v té době uvedla, že by určitě využila produkty nebo služby ostatních občanů. Respondenti rovněž uvedli, že by byli za případnou úplatu ochotni půjčovat své domácí potřeby, sportovní potřeby, outdoorové vybavení na kempování, motorky, kola a dokonce domácí mazlíčky ☺. Sdílení věcí a dovedností mezi obyvateli Prahy 13 je v rámci portálu zcela zdarma.

„Jsem rád, že se mohu podílet na projektu, kde se lidé lépe poznají a pomohou si,“ uvedl při spuštění webové stránky starosta David Vodrážka. „Věřím, že naše iniciativa usnadní mladým rodinám nebo třeba důchodcům zvládnout stále těžší ekonomickou realitu a současně překonat umělé odcizení mezi sousedy, které je v našem hlavním městě bohužel dost běžné,“ dodal starosta.

Na webovém portálu inzeruje také pan David Novák, který je šikovný na opravy snad všeho druhu. „Jsem rád, že Praha 13 přišla s možností být si s ostatními občany trochu blíž a navzájem si vypomáhat. Na webovou stránku jsem se zaregistroval hned první měsíc po jejím spuštění. Od té doby mi přišlo poměrně dost reakcí. Nejčastěji lidé projevují zájem o sestavení kuchyňských linek a jiného nábytku, který si kupují v jednom nejmenovaném obchodním řetězci, na montáž si sami netroufají a nechtějí platit ty horentní sumy prodejci. Dost často upravuji elektrické rozvody, opravuji díry ve zdech, spravuji podlahy nebo maluji pokoje,“ dodává pan Novák, kterého redakce STOPu vyzpovídala. „Nemůžu říct, kdo využívá mých služeb víc. Je to spíš nastejno. Existuje spousta mužů, kteří si na těžší práce sami netroufnou a také dost žen, které doma tu mužskou oporu nemají a volají si proto mě.“ O portál sousedské výpomoci je zkrátka zájem. Přesvědčte se sami na www.prosousedy.cz. Možná narazíte na službu, která by mohla ulehčit vaši práci nebo ušetřit drahocenný čas. V případě, že jste šikovní na určitou věc, nenechávejte si to pro sebe a zkuste se zaregistrovat. Třeba zrovna váš soused něco podobného potřebuje.

Eva Libigerová