Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zázraky přírody očima fotografů

Nejlepší čeští fotografové, kteří se věnují živé přírodě, se až do poloviny května představují v multižánrovém prostoru Czech Photo Centre, které je u stanice metra Nové Butovice. Výstavu společně s fotografy zahájil na začátku dubna David Vodrážka, starosta Prahy 13.

Všichni autoři, kteří se na jaře v Czech Photo Centre na zhruba 60 snímcích představují, jsou držiteli mnoha ocenění světových soutěží i v rámci soutěže Czech Press Photo.


Prostřednictvím této výstavy nazvané Czech Nature Photo lze nahlédnout na každý kontinent naší planety a spatřit ledovou krásu Antarktidy i Arktidy, životem překypující pralesy Asie či Jižní Ameriky, rozpálené africké pláně, kochat se půvaby evropské a naší domácí přírody. Dan Materna představuje český les a jeho krále – jeleny. K tomuto tématu má velmi blízko i Rostislav Stach, který fotografoval snad vše, co u nás doma běhá a létá. Dobrodružná povaha zavedla Václava Šilhu s fotoaparátem nejdřív do Afriky a posléze na všechny ostatní kontinenty, včetně třech plaveb k branám ráje – díky tomu můžeme i my spatřit nehostinnou, ale přesto fascinující přírodu An tark tidy, Jižní Georgie a Jižních Sandwichových ostrovů. Ledové pláně z opačné strany zeměkoule zase přitahují Ondřeje Prosického, který se v posledních letech opakovaně vydává do arktických oblastí dokumentovat život ledních medvědů. Petr Bambousek zase zaznamenává již řadu let pestrost života v pralesích Asie nebo Střední a Jižní Ameriky.

Radek Polák, Czech Photo Centre