Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Školy se po dlouhé době otevřely

Pane starosto, školy se po dost dlouhé době otevřely. Zatím pro děti prvního stupně. Je s tím ale spojené testování, respirátory, rotační systém... Zajímalo by mě, jak to děti a učitelé zvládají.

Jsem opravdu velmi rád, že se do školních lavic vrací život, zatím se to opravdu týká jen prvního stupně a předškoláků v mateřinkách. Ale věřím, že je to první krok k znovuobnovení prezenční výuky. Pro zaměstnance škol to bylo velmi náročné období. Během několika dnů museli obnovit chod školních budov a bylo potřeba zajistit, aby mohla od prvního dne bezchybně fungovat řada opatření. Školám a školkám jsme se samozřejmě snažili maximální měrou pomoci. Například testovacích sad jsme během jednoho týdne rozvezli do škol tisíce. Ředitelky a ředitelé připravili v rekordním čase na výuku všechny školní prostory – od šaten přes jídelny, kuchyně až po jednotlivé třídy. Touto cestou velmi děkuji všem zaměstnancům škol, pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům za skvělou práci. Samotné testování ve třídách probíhá bez problémů, děti jsou šikovné a vyučující úžasně trpěliví. Každá škola na svém webu zveřejnila detailní informace o provozu, současném průběhu výuky, testování, ale také o možných konzultacích. Velmi důležitý rok pro budoucnost právě prožívají deváťáci a maturanti. Fakt, že se ve školách v rámci konzultací v malých skupinách mohou věnovat přípravě na příjímací zkoušky i na maturitu, je z mého pohledu velmi pozitivní. Nicméně poslední rok převážně distanční výuky se na systému vzdělávání našich dětí určitě projeví. Jak moc, to ukáže čas. Ve školách se maximálně dodržují hygienická opatření, k dispozici jsou dezinfekční přístroje, respirátory, pravidelně se větrá a veškerý personál se snaží žákům pomoci. Věřím, že návrat všech dětí do školek je otázkou týdnů, na distanční výuce zatím zůstávají desetitisíce žáků druhého stupně, studentů středních i vysokých škol. Je jasné, že se celý vzdělávací systém v nejbližších týdnech zcela neobnoví. Prioritou je především nastartovat výuku, zavedení pravidel, podle kterých se děti budou ve školách bezpečně věnovat vzdělávání, které je, samozřejmě vedle zdraví, jedním ze základních kamenů celé společnosti.

Doslechla jsem se, že očkovací centrum ve Fakultní nemocnici Motol zavírá. Kdyby to měla být pravda, kam by obyvatelé třináctky jezdili na očkování? Na druhý konec Prahy?

Očkovací centrum v Motole opravdu ukončilo činnost. Důvodem je především co nejrychlejší obnovení plného provozu špičkové lékařské péče, kterou tato nemocnice poskytuje a poslední rok byla vlivem pandemie omezena. Stejně tak ukončilo činnost očkovací centrum v IKEMu. Očkovací místa mohou být provozována i mimo specializované fakultní nemocnice, ale je především nutné zajistit dostatek očkovacích látek, což může pouze Vláda ČR a městská část v tomto ohledu nemá žádné pravomoce. V současné době vakcín bohužel dostatek není. Navíc je třeba zajistit férový a plošný systém, který další avizované dodávky očkovacích látek spravedlivě rozdělí. Očkovací centrum v Poliklinice Hůrka, které je jediné v naší městské části, používá vakcínu Moderna. Bohužel dodávky váznou a je nutné se soustředit na zajištění druhých dávek vakcíny těm klientům, kteří již Modernu v první fázi očkování dostali. V nadcházejících měsících by měl do České republiky dorazit více než milion dávek vakcín od společnosti Pfizer, kterou do teď podávaly pouze fakultní nemocnice. A proto jsme v intenzivním kontaktu s koordinátorem očkování pro Prahu a děláme maximum pro to, aby se očkovací centrum na třináctce dostalo na distribuční seznam i pro vakcínu Pfizer. Z mého pohledu je více než nutné, abychom pro obyvatele zajistili očkování přímo zde. Zvlášť teď, když se nemohou registrovat ani v motolské nemocnici. Se zdravím nelze hazardovat a nemohu tolerovat ani myšlenku, že by se z očkování dělala politická záležitost.

Ing. David Vodrážka,
starosta Prahy 13