Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vánočky znovu zavoněly

Každoroční tradice v pletení vánoček nás neminula ani letos. V pondělí 11. prosince se ve školní jídelně FZŠ Mezi Školami sešel starosta městské části Praha 13 David Vodrážka společně s primátorkou hl. města Prahy Adrianou Krnáčovou a žáky 2. stupně této školy, aby upletli tradiční českou vánočku.

Upečené žákovské vánočky ohodnotili žáci 1. stupně. Ty, které zapletla primátorka se starostou, byly vítězným žákovským družstvem osobně doručeny do jejich kanceláří na Magistrát hl. m. Prahy a Úřad MČ Praha 13. Děti se tak podívaly do míst, kam se občané běžně nedostanou. Soutěž Starostova vánočka má ve FZŠ Mezi Školami dlouholetou tradici. Od roku 2005, kdy proběhl první ročník, se vánočku naučilo plést několik desítek dětí. „Touto akcí přivádíme děti zpět ke klasickým českým tradicím, od kterých se mnohdy upouští,“ řekl k soutěži starosta Prahy 13 David Vodrážka. „Pletení má každoročně velký ohlas. I má rodina si zvykla, že před Vánocemi donesu domů vlastnoručně spletenou vánočku. Musím říct, že rok od roku se můj výtvor začíná víc a víc podobat originálu od pravých pekařů,“ dodal s úsměvem starosta. „Pozvání na soutěž jsem moc ráda přijala. Je hezké, že se pedagogové starají o to, aby děti nezapomínaly na předvánoční zvyky. 

Určitě pak svou znalost mohou využít, až budou mít své vlastní rodiny,“ shrnula primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová.

Do soutěže se tradičně zapojují i další představitelé Prahy 13 a vedení školy. Za své výrobky se nemusí stydět ani ředitel školy Petr Vodsloň, místostarostka Prahy 13 Marcela Plesníková nebo předsedkyně školské rady Yveta Kvapilová.

Eva Libigerová