Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí leden 2022

S ohledem na měnící se epidemiologickou situaci sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz. Děkujeme.

Neděle 21. 11. – neděle 9. 1.

Betlémy 2021

Muzeum českých Vánoc, K Ovčínu 313, Ořech
Letos mimo jiné uvidíte stovku Ježíšků, největší betlém, který už dorostl do délky 14 metrů, ukázky řezbářství, betlémy, které doposud nebyly vystavovány, dozvíte se více o starých vánočních zvycích a některé si budete moci i vyzkoušet ... Více informací najdete na www.muzeumceskychvanoc.cz.

Středa 1. 12. – pátek 7. 1.

Výstava PF 2022

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Přijďte si prohlédnout novoročenky, které vyrobili v rámci soutěže O nejhezčí PF 2022 žáci našich základních škol. Výstava bude přístupná v úředních hodinách radnice.

Čtvrtek 31. 12.

Půlnoční silvestrovskonovoroční Běh metropole

Inline park za Galerií Butovice
Letošní rok nám moc nepřál, covidová pandemie, častá omezení..., to vše pod neustálou obavou o zdraví své i svých nejbližších. Se závěrem roku ale přijde nejen silvestrovská oslava, ale také poslední závod v Evropě v roce 2021 – další ročník závodu Půlnoční silvestrovsko-novoroční Běh metropole. Start je 31. 12. 2021 ve 23.45 hodin. Pokud se chcete stát účastníky tohoto závodu a prožít jedinečnou atmosféru závodu, můžete se přihlásit na http://behmetropole.cz/kalendar-zavodu, kde najdete nejen další podrobnosti a opatření k závodu, ale můžete zhlédnout i videozáznam závodu z let předchozích. Přihlásit se můžete také 31. 12. na místě u prezence. Více na www.behmetropole.cz.

Sobota 8. 1. • 10.00

Pohádkové dopoledne

Divadelní sál FZŠ prof. Otokara Chlupa, Fingerova 2186, Nové Butovice
Zveme vás na pohádku O chytré princezně – klasika na motivy pohádky Boženy Němcové. Hraje soubor Divadla Glans. Jednotné vstupné je 90 Kč (pokladna je otevřena hodinu před začátkem představení). Při vstupu do sálu se diváci musí řídit aktuálně platnými hygienickými předpisy. Bližší informace najdete na www.divadloglans.cz.

Pátek 4. – neděle 6. 2.

Ledová města 2022

Pojďte společně s námi o pololetních prázdninách provést děti historií i současností našich měst, ukázat jim zajímavá místa a třeba je i zapojit  do kulturního dění a života ve městě. PO Rondel zve všechny příznivce akce Ledová Praha, která se v roce 2022 rozšiřuje i do dalších měst! Nepředvídatelná epidemiologická situace a s ní spojená rizika nás přivedly k novince, která by mohla pomoci všechny překážky překonat.  Společně s krajskými organizátory připravujeme až 13 tzv. Ledových měst, která se přidají k Praze a otevřou své brány dětským návštěvníkům. Připravena pro vás budou muzea, výstavy i doporučené zajímavosti od místních znalců. Již nyní se můžete přihlásit na webových stránkákách www.ledovamesta.pionyr.cz. Kdo chce vyrazit na tuto akci společně s členy oddílu Rondel, sledujte informační kanály oddílu nebo nám napište.

Sobota 19. 2.

Volejbalový Veterán Cup Stodůlky

Areál ZŠ s RVJ Bronzová
Již nyní se můžete hlásit na v pořadí desátý ročník Veterán Cupu Stodůlky. Turnaj je určen volejbalovým veteránům – mužům, kteří dosáhnou v roce 2022 věku minimálně 50 let, a ženám ve věku minimálně 35 let. Přihlášky a informace získáte u Jaroslava Matýska na  matysekj@praha13.cz, tel. 607 613 652.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja
Venkovní expozice je otevřena denně 9.00-16.00, skleník Fata Morgana út-ne a ve státní svátky 9.00-16.00, vinotéka sv. Kláry po–pá 13.00–17.00, so-ne a svátky 11.00–17.00.

Otevírací dobu do konce roku najdete na www.botanicka.cz.

Pondělí 17. 1. – čtvrtek 31. 3.

Jak krmit ptáky?

Krmit či nekrmit? To je oč tu běží. Fotografickou výstavu ptáků budou doprovázet panely s množstvím užitečných informací. Krmit jen v zimě? Co když přijde mírná zima? Krmit celoročně? Čím krmit? Na všechny tyto otázky u nás naleznete odpovědi. Dotkneme se i témat napajedel, jak si vyrobit ptačí budku a jak by měla správně vypadat taková polobudka pro konipase, rehka, či lejska.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Seydlerova 2835/4, Nové Butovice

Do neděle 30. 1.

Výstavu Miloše Sedláčka doprovází výstava studentů Fakulty stavební ČVUT

V galerii Czech Photo Centre představuje Miloš Sedláček svou tvorbu za poslední dekádu. Vystaveno je téměř padesát fotografií ze čtyř stěžejních cyklů – Struktura stínu, Okrajiny, Architektura v nás a Stěny, ploty, horizonty. Miloš Sedláček už v roce 1984 pracoval jako profesionální fotograf se zaměřením na fotografii architektury, technickou fotografii a na propagační fotografii. O rok později absolvoval mimořádné studium umělecké fotografie na pražské FAMU u profesora Jána Šmoka. Od roku 2004 vedle fotografické práce vyučuje fotografii studenty oboru architektura a stavitelství na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Doprovodná výstava studentů s názvem Tvýma očima vychází ze  soutěže, kterou pořádá Fakulta stavební ČVUT. Jejím cílem je upoutat zájem studentů o dění a život kolem sebe.Záštitu převzaly Ministerstvo kultury ČR a MČ Praha 13. Výstavy budou otevřeny do 30. ledna. Otevírací doba je úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80, snížené 40 korun.

Kontakty a další informace na www.czechphoto.org.

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

Neděle 2. 1.

J. J. Ryba – Česká mše vánoční – kostel sv. Rodiny

Vstupné je dobrovolné.

Vstupným na koncerty přispíváte do veřejné sbírky, která byla vyhlášena na podporu činnosti a provozu Domova, který slouží nemocným seniorům.

Více na tel. 277 003 564, 770 166 618, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz. Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Tábory o jarních prázdninách

Nabízíme 3 příměstské a 2 výjezdní tábory, na které je možné se už teď přihlašovat. U příměstských táborů si můžete vybírat ze sportovně zážitkového tábora, tábor Hraj a bubnuj, kde si vyzkoušíte hru na různé hudební nástroje a v neposlední řadě máme tábor pro děti, které rádi výletují a poznávají nová místa. Zimní tábor na lyžích již tradičně nabízíme v Rokytnici nad Jizerou v Benátecké chalupě. Kvůli velkému zájmu o výjezdní zimní lyžařský tábor Lyžníci a prknaři nabízíme i druhý tábor, který bude nově v penzionu Jednota s tématem Ledové království na lyžích.

Doplňující zápisy do kroužků na 2. pololetí a volná místa

Od února proběhnou doplňující zápisy na volná místa v kroužcích. Aktuální nabídka bude zveřejněna na stránkách www.ddmstodulky.cz začátkem ledna. Obsazenost jednotlivých kroužků zjistíte velice snadno na webových stránkách v záložce Kroužky. Od února navíc otevíráme i některé nové kroužky, například Cvičení rodičů s miminky 6-8 měsíců, který bude probíhat ve čtvrtek od 8.45 do 9.45.

Rodina v akci

Rodina v akci = pro děti i rodiče aktivně strávený den v DDM.

Sobota 15. 1.

• Věda Z – robotika • 9.30 – 12.30

Hravou formou se seznámíme se základy robotiky a programování. Naučíme se, jakým způsobem se robot pohybuje, rozhoduje a jak je potřeba zadávat příkazy. Workshop je určen pro děti 1. stupně ZŠ. Akce je v rámci projektu Šablony pro děti zdarma.

• Land Art • 9.30

Land art je umění, které můžeme potkat na procházce v přírodě. Sejdeme se v 9.30 u DDM Stodůlky, vyrazíme spolu na cestu a zažijeme venkovní kreativní dílnu se špetkou fantazie. Budeme tvořit ze všeho, co cestou potkáme a co nás inspiruje k tvorbě. Akce je vhodná pro děti ve věku 5-10 let společně s rodiči i prarodiči.

Pátek 21. 1. • 16.50 – 18.20

Streetdance

Taneční workshop pro začátečníky a mírně pokročilé ve věku 10-18 let, kteří se chtějí seznámit s tanečními styly jako je hip hop, litefeet, house, locking a breakdance a také dětem, které by se ve 2. pololetí chtěly přidat do Taneční skupiny Dance Friends. Mají tak možnost si vyzkoušet, co by se ve skupině naučily.

Více informací na www.ddmstodulky.cz a Facebooku.

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka - křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986
Herna je otevřena po – čt od 9.00 do 12.00. Běžné vstupné je 80 Kč pro rodinu na dopoledne. Je třeba se přihlásit na rybicky.13ka@volny.cz. V novém roce začínáme 3. ledna a to „Tříkrálovsky“.

Pondělky a úterky

Tématem měsíce jsou zimní radovánky – říkanky, vyrábění, zpívání, tanečky, divadélka.... Během dopoledne navíc: 24. 1. v 10.30 – povídání s Mirkou na téma Chystáme se do školky.

Středy

9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), 10.30 – výtvarné tvoření pro děti.

Čtvrtky

9.30 – angličtina pro děti, 10.30 výtvarné tvoření pro děti.

Více o nás a programu se dozvíte na webu rybicky.13ka.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Úterý 11. 1. • 19.00 – 20.30

Alfa Plus

Na úspěšné Alfa kurzy naváží od ledna Alfa Plus a to každé úterý jednou za 14 dní. Součástí večerů budou krátké proslovy o víře dnes, o křesťanských tématech, o Bohu, o Ježíši a o tom, jak vypadá praktický život křesťanů. Potom budou následovat diskuze u stolů. Hosté mohou jen poslouchat, ptát se nebo diskutovat a třeba i nesouhlasit ☺. Témata večerů na sebe nebudou nijak navazovat, dá se tedy přijít kdykoli. Akce je zdarma. Alfa Plus začíná 11. ledna a končí 19. dubna.

Pro dobrou organizaci akce a pro aktuální informace je dobré se přihlásit na alfa13ka@gmail.com.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

V prosinci a lednu je otevírací doba od 9.00 do 16.00. Pokladny zavírají půl hodiny před koncem otevírací doby. Lednový program najdete na www.zoopraha.cz.

Komentovaná krmení a setkání

Probíhají o víkendech a svátcích. Navštivte zvířata tehdy, kdy jsou nejaktivnější, a odhalte zajímavosti z jejich života. Setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním se konají po celý den – stačí si jen vybrat! Venkovní program probíhá jen za hezkého počasí.

Výstavy:

Terasa před Vzdělávacím centrem: Milníky z historie Zoo Praha Gočárovy domy: Zoo pro hl. město (otevřena od 23. 12. do 2. 1.)

Pondělí 27. – středa 29. 12.

Nadílka u zvířat

Zvířatům budeme rozdávat shromážděné krmivo donesené na Štědrý den a nevyužité vánoční stromky od prodejců.

  • 10.00 Nestoři kea
  • 10.30 Žirafy núbijské
  • 11.00 Medojedi
  • 12.00 Zubři
  • 12.15 Bizoni
  • 12.30 Losi
  • 13.00 Sloni
  • 13.30 Levharti mandžuští (pouze v pondělí 27. 12.)
  • 13.30 Hyeny čabrakové (pouze v úterý 28. 12.)
  • 13.30 Vlci euroasijští (pouze ve středu 29. 12.)
  • 14.30 Paovce hřivnaté
  • 15.00 Gorily nížinné

Bližší informace o všech programech získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá