Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

On-line škola pétanque pro Lukáše podruhé

Již 10 let se senioři Prahy 13 scházejí na pravidelných trénincích pétanque na hřišti Domu sociálních služeb Lukáš a v Centrálním parku. Pétanque je opravdu chytil a účastní se různých turnajů po Praze, ale i daleko za hranicemi hlavního města.
Na konci roku 2020 se tréninky bohužel nemohly uskutečnit a tak zájmové sdružení Pétanque pro Vás, které je organizuje, přišlo s originálním nápadem – ve spolupráci s Mezinárodním výukovým centrem pétanque C.I.E.P. Central Europe připravilo světovou premiéru On-line školy pétanque pro Lukáše. Co si pod tím představit a jak se on-line škola účastníkům líbila?
Každý týden dostali účastníci odkaz na špičkový zápas pétanque na internetu a k němu přibližně deset otázek. Zápasy byly velmi různorodé – od juniorů přes soutěž žen až po mistrovství světa jednotlivců nebo prestižní Masters mužských trojic. Otázky se týkaly taktiky, pravidel, psychiky a v neposlední řadě bylo úkolem seniorů „Myslet jako šampión“. Před každým hodem si sami pro sebe řekli, jak by zahráli oni a pak to srovnali se skutečností. I pro ně bylo velmi zajímavé průběžně si poznamenávat a následně vyhodnotit, jak často by zvolili stejnou taktiku jako ti nejlepší hráči.
První ročník On-line školy pétanque pro Lukáše byl poměrně náročný a všichni, kdo jej dokončili, dostali při slavnostním setkání na radnici certifikát o účasti a malé dárky od starosty Prahy 13 Davida Vodrážky.

Co o prvním ročníku řekli samotní absolventi?

„Sledování zápasů bylo velmi podnětné a přínosné, především pro moji taktiku hry.“
„On-line škola mi dala nový pohled na pétanque. Sledovat špičkové hráče je krása.“
„Díky otázkám jsem se naučila o hře více přemýšlet a uvědomit si, na co se zaměřit. Nejvíce mi pomohly otázky typu, jak bych se v dané situaci zachovala já. Donutilo mě to přemýšlet o tom, proč se hráči v daných situacích zachovali jinak než já.“
„Bylo to perfektně připravené a při každé lekci byly jiné otázky, což člověka donutilo přemýšlet o hře z různých úhlů pohledu.“
Ohlas byl jednoznačně pozitivní a po domluvě s městskou částí organizátoři připravili na konec roku 2021 druhý ročník On-line školy pétanque pro Lukáše.
V čem bude jiný? Jednotlivé lekce budou mít snazší a složitější variantu. Tak, aby se mohli aktivně zúčastnit i hráči, kteří nechtějí proniknout příliš do hloubky, ale přesto mají zájem se dobře pobavit a strávit příjemný čas s pétanque. Na své si ale přijdou i ti, kteří jsou natěšeni na podrobné otázky, díky kterým pochopí strategické a taktické aspekty, které není možné pokrýt při běžných trénincích.
Pétanque je skvělá zábava a každý si v ní najde, co potřebuje. První ročník on-line školy ukázal, jak jsou senioři Prahy 13 zruční při práci s počítačem a internetem a když je něco zaujme a pohltí, jsou ochotni tomu týdně věnovat klidně několik hodin soustředěné práce. Je krásný pocit jim předávat lásku k tomuto sportu a sledovat, jak mají možnost postupně ve spolupráci s trenérem odkrývat další vrstvy této aktivity oblíbené na všech světadílech.

Petr Fuksa, mezinárodní trenér a propagátor pétanque,
prezident C.I.E.P. Central Europe