Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Praha 13 seniorům

Naše městská část a počet jejích obyvatel neustále rostou, proto se radnice dlouhodobě věnuje také početné skupině seniorů. Pro možnou inspiraci do nového roku přinášíme přehled aktivit pro dříve narozené obyvatele za ten uplynulý. 

Kluby seniorů 

V první řadě je třeba zmínit skvělou práci klubů pro seniory, jejichž činnost zajišťuje odbor sociální péče. Vybírat lze z celkem třinácti klubů, které pro své členy organizují nejrůznější aktivity. Každý je tematicky trochu jinak zaměřený, někde se věnují turistice, jinde numerologii, všechny ale spojuje jeden cíl a tím je kvalitně strávený čas ve společnosti vrstevníků. Odbor sociální péče pro členy i neorganizované občany tvoří program velice oblíbené Retrokavárny a společná setkání probíhají také při rukodělných činnostech, jakými jsou jarní, podzimní a zimní floristika. Vedení klubů se pravidelně schází se starostou a přináší cenné podněty ke zlepšení života v naší městské části. Pro svou práci mají od loňského roku skvělé zázemí v prostorách Střediska sociálních služeb, kterému se říká Lukáš. Radnice v minulém roce dokončila novou přístavbu a všechny kluby tak dostaly domovskou adresu pod jednou střechou. Jsou zde k dispozici kvalitní nové prostory s moderním vybavením, kde se konají pravidelná setkání klubů, koncerty, přednášky, oslavy a mnoho dalších aktivit. Vedení městské části pro seniory pořádá několik akcí ročně, ať už je to společenské setkání s hudbou ve Spolkovém domě nebo zajímavé výlety.


Virtuální klub seniorů 

Další možností, jak se zapojit do seniorských aktivit, je Virtuální klub seniorů, do kterého se lze jednoduše přihlásit na webu městské části. Získají zde potřebné informace o pořádaných akcích, stejně jako o užitečných pomocnících - Seniorské obálce nebo Euroklíči. Mají možnost získat atraktivní vouchery například v podobě plavenek či slevy na koncerty v kulturním domě Mlejn. 

Středisko sociálních služeb Prahy 13 – Lukáš 

Středisko sociálních služeb je otevřeno pro širokou, převážně seniorskou veřejnost. Jeho činnost směřuje k maximální podpoře spokojeného a důstojného života našich seniorů či zdravotně postižených spoluobčanů žijících na území Prahy 13 nebo Prahy 5 Řeporyje. Zájemci o využití služeb mohou čerpat z široké nabídkové škály. Mezi nejvýznamnější a nejdůležitější činnosti Střediska patří poskytování terénní pečovatelské služby a ambulantní služby denního stacionáře. Pečovatelská služba zajistí v domácnostech klientů péči, kdy pomoc je soustředěna na péči o osobu klienta, poté až o zajištění chodu domácnosti. Vyhledávaným úkonem je mezi klienty například dovoz nebo donáška obědů.

Denní stacionář je ambulantní službou, která je poskytována v bezbariérových prostorách. Dostupnost služby je zvyšována možností ranních svozů a odpoledních odvozů klientů. V rámci denního programu zajišťují pracovníci Střediska klientům kromě pokrytí základních potřeb jako je celodenní stravování v podobě dvou svačin, oběda a celodenního pitného režimu také doprovodný aktivizační a vzdělávací program nebo sociálně terapeutické činnosti. 

Ve Středisku se nachází také jídelna, která nabízí klientům jídla každý všední den, centrum osobní hygieny, pedikúru, kadeřnictví nebo masáže. 

Vzdělávací a sportovní aktivity 

Pravidelné účastníky si našly také vzdělávací a sportovní aktivity. Probíhá výuka angličtiny, cvičení pro seniory a velké úspěchy získává seniorský pétanque, který se pravidelně trénuje i hraje na zahradě Střediska sociálních služeb. Pétanque lze také studovat s profesionálním trenérem a hráčem v rámci on-line školy, která je určena všem seniorům, kteří se chtějí zdokonalovat ve znalostech i taktice.

Lucie Steinerová