Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Suroviny:
oloupaná nakrájená dýně (hokaido nebo jiný druh), brambory, cibule, máslo, silný drůbeží vývar, smetana , tavený sýr bez příchuti

Postup:
Nakrájenou cibulku lehce zpěníme – zesklovatíme a zalijeme drůbežím vývarem. Pak přidáme na kostky nakrájené syrové brambory a nakrájenou dýni. Osolíme podle toho, jak slaný je vývar. Poměr tekutiny a krájené zeleniny musí být asi takový, jako když vaříme brambory. Vše pak vaříme do té doby, než jsou všechny suroviny úplně měkké. Slijeme částečně tekutinu, ve které se vařila dýně a brambory – uchováme ji pro další potřebu. Uvařenou zeleninu rozmixujeme nejlépe tyčovým mixerem. Vznikne nám hustá kašovitá hmota, kterou naředíme odlitým vývarem a smetanou. Znovu postavíme na vařič a vmícháme na kostičky nakrájený tavený smetanový sýr, který se nám po chvilce zcela rozpustí. Nakonec hotovou polévku dochutíme solí.
Jako vložku, kterou přidáme do hotové polévky, můžeme použít coctailové krevety – malé krevety, opražená dýňová semínka, na kostičky nakrájený tmavý chléb, kousky upečeného nebo uvařeného drůbežího masa, natrhané listy rukoly apod. Dýňovou polévku můžeme zjemnit šlehačkou, která opatrně litá na hladinu hotové polévky vytváří jednoduché ornamenty.

Jaromír Sadílek
manažer Kulinářské akademie AKC ČR