Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z policejního deníku

  • Od 1. července 2014 probíhá celorepubliková amnestie na zbraně vyplývající ze zákona č. 170/2013 Sb. Do konce prosince 2014 mohou občané beztrestně a bez jakéhokoli vysvětlení odevzdat na Policii ČR zbraně, jejich díly a střelivo. Po uplynutí doby amnestie by se občané, kteří nadále zbraně bez příslušného oprávnění přechovávají, dopouštěli přečinu dle § 279 trestního zákoníku, za který hrozí trest odnětí svobody až do výše dvou let.
     
  • V září a začátkem října se ve vilových částech Prahy 13 rozmohly krádeže měděných okapů a měděných svodů. Pachatelé je strhávají většinou pomocí žebříků, které majitelé nebo jejich sousedé nechávají nezajištěné u svých domů. Svody zcizují hlavně v místech, kde na ně není vidět. Díky všímavosti sousedů byli v Řeporyjích zadrženi dva pachatelé. Na místním oddělení Stodůlky jim bylo sděleno podezření z krádeže a omezování domovní svobody. Jeden z nich se navíc zdržoval na území Prahy i přes vydaný zákaz pobytu. Muži byli předáni do cely předběžného zadržení, kde setrvali do rozhodnutí soudu.
     
  • Upozorňujeme na časté krádeže xenonových světel motorových vozidel, ke kterým dochází hlavně v nočních hodinách. Spolupracujeme s kriminální policií, která se na tuto problematiku zaměřila. Pachatelé, kteří xenony kradou, musí rozbít okénko nebo rozříznout podběh. Proto žádáme spoluobčany o všímavost. Uvidíte-li podezřelé osoby, které se pohybují okolo vozidel, volejte na bezplatnou linku Policie ČR (158), Městské policie (156) nebo na linku Integrovaného záchranného systému (112).
     
  • Opakovaně bylo v měsíci září nahlášeno vloupání do vozidel zaparkovaných na oplocených pozemcích u rodinných domů. Pachatel většinou překoná plot, vnikne do málokdy zamčených vozidel a odcizí uvnitř uložené věci.
     
  • Zatím neznámý pachatel kradl v rozrůstající se zástavbě bývalé zahrádkářské kolonie pod Velkou Ohradou. V jedné z ulic prostříhal drátěný plot, vnikl na pozemek a odcizil rozvodovou elektrickou skříň. Majiteli způsobil škodu 7 000 Kč.
     
  • Dne 22. 9. oznámil zástupce Dopravního podniku hl. m. Prahy poškození skla na tubusu metra ve stanici Luka směrem ke Kettnerově ul. Neznámý pachatel rozbil bezpečnostní sklo o rozměrech 1250 x 970 mm. Škoda, kterou vandal způsobil, byla vyčíslena na 3 920 Kč.

Za MOP Stodůlky zpracovala nprap. Eva Chábová