Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cena Zavřeno pro Prahu 13 – zaveďme opět rubriku Fórum!

Koalice ODS, ČSSD a Hnutí ANO na Praze 13 byla koncem září oceněna odbornou porotou v soutěži Otevřeno/Zavřeno a získala cenu v kategorii Zavřeno za účast na rozhodování. Důvodem je vyřazení části opozice (Zelených a Pirátů) a potažmo i veřejnosti z rozhodovacích a kontrolních procesů na radnici a z radničního zpravodaje STOP. Část opozice nemá díky koaličním hlasům zastoupení ve výborech, a to ani v těch, které jsou zřízeny ze zákona (tedy kontrolní a finanční), výbor pro územní rozvoj pro jistotu ani nebyl zřízen. Koalice také odmítá podpořit návrhy Zelených a Pirátů zveřejňovat audiozáznamy a videozáznamy z jednání zastupitelstva. Ze STOPu zmizela rubrika Fórum, kde byl prostor pro vyjádření jednotlivých politických klubů k aktuálním otázkám v Praze 13. Vzhledem k tomu, že STOP je placený z veřejných peněz, ze zákona zde musí dostat prostor ke svým vyjádřením i opozice. Není tedy čas na nápravu? Navrhujeme tímto textem zřízení rubriky Fórum a budeme rádi za všechny kdo nás v tomto požadavku podpoří na webových stránkách http://www.praha13.zeleni.cz/. Redakci STOPu děkujeme předem za otisknutí.

Zuzana Drhová, předsedkyně klubu Zelených a Pirátů pro 13

Význam anticeny bych nijak nepřeceňoval. V téhle anketě stačí totiž nominace a pár desítek lidí, kteří se domluví, pošlou hlasy a anticena je na světě. V tomhle případě stačilo 81 hlasů, které nepochybně zaslali především členové Zelených a Pirátů a jejich přátelé. Nemohu brát anticenu jako názor nějaké výrazné části občanů. Jsem přesvědčen, že naprostá většina obyvatel městské části je spokojena a nemá s vedením radnice žádný problém. Snažíme se pro to dělat maximum – revitalizujeme veřejné prostory, zkvalitňujeme služby radnice pro občany, rozšiřujeme kapacitu škol a školek, myslíme i na potřeby seniorů. Za toto úsilí získala Praha 13 již osmkrát cenu za kvalitní výkon veřejné služby a v posledních dvou letech ještě vyšší ocenění v programu Národní ceny kvality ČR, díky kterým jsme předloni získali právo užívat titul „Společensky odpovědná organizace“ a loni titul „Excelentní organizace“. Tato ocenění jsou pro mě významnější a současně zavazující.

Co se týče přenosů z jednání zastupitelstva, nemám pocit, že by to byl nějaký výrazný požadavek veřejnosti, ale pouze některých opozičních zastupitelů. Soudím tak podle toho, že na jednání zastupitelstva, která jsou veřejná a otevřená pro kohokoli, téměř žádní zástupci veřejnosti nechodí. Pokud by lidé o jednání měli takový zájem, určitě by se přišli podívat. Zápisy ze zasedání, usnesení zastupitelstva a všechna hlasování jsou zveřejněna na našem webu. To považujeme za dostatečné.

A teď k hlavnímu argumentu pro udělení anticeny – „vyřazení části opozice z rozhodovacího procesu“. Účast jednotlivých zastupitelů v orgánech samosprávy je v demokracii vždy otázkou jednání mezi stranami a výsledkem hlasování zastupitelstva. Nejsou na to žádné předpisy ani kvóty. V Praze 13 není opozice vyřazena z účasti ve výborech – zastupitelé TOP 09 a KSČM tam zastoupení mají. Zástupce opozice je předsedou kontrolního výboru, což asi porota udělující anticenu přehlédla, protože to zdůrazňuje jako nepsané pravidlo. Se Zelenými a Piráty nebylo možné při jednáních najít společnou řeč, a proto je zastupitelstvo jako vrcholný orgán městské části do výborů nezvolilo. Nejsou vyloučeni z účasti na rozhodování – na zastupitelstvu se mohou zapojovat do rozpravy, podávat návrhy a interpelovat členy rady, čehož hojně využívají. Udělení anticeny, kterou iniciovali, je samozřejmě zajímavé pro média. Takže závěrem „děkuji“ za negativní publicitu pro celou Prahu 13.

David Vodrážka, starosta Prahy 13