Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ze Žloukovic do Nižboru

Pojeďme se podívat na Berounsko. Do Žloukovic se dostanete vlakem či autobusem z Berouna. Odsud se vydáte po modré značce kolem staré dřevěné chalupy. Dnes je zde kovářství. Proti proudu Berounky dojdete na rozcestí zahýbající do lesa. Stoupáte lesní cestou proti toku potoka Křížový až na rozcestí Pod Hrachovkou, odkud dál pokračujete po červené. Jdete stále křivoklátskými lesy, projdete několika osadami. V jedné z nich nepřehlédněte u chaty makety zvířat téměř v životní velikosti – bizony, lva, medvěda nebo losa. Na rozcestí s turistickým ukazatelem odbočíte vlevo na vyhlídku Čerchov. Můžete se posadit na lavičku s výhledem na Berounku a posvačit. Poté se vraťte na rozcestí a pokračujte po červené do Nižboru. Po pravé ruce je bývalý hřbitov, kde najdete hrobku knížecí rodiny Fürstenberků. Nechal ji postavit kníže Filip roku 1787, protože kvůli zákazu císaře Josefa II. pohřbívat v kostele bylo nutné zřídit náhradu za kryptu pod kostelem nižborského zámku. Velký litinový kříž byl odlit v nedalekých knížecích slévárnách v Novém Jáchymově. Dál sejdete na nádvoří zámku. Nachází se v něm velmi zajímavá interaktivní expozice o Keltech a nedalekém keltském oppidu ve Stradonicích. O možnost nahlédnout do kostela Povýšení sv. Kříže jsme museli požádat.

Po prohlídce sejdete pod zámek na vyhlídku s dřevěným křížem. Na druhém břehu Berounky vidíte sklárnu Rückl Krystal. Exkurze se konají celoročně. Zajímavá prohlídka s odborným výkladem trvá asi 50 minut. Činnost společnosti obnovil v roce 1992 Jiří Rückl. Vedle běžných výrobků zde vznikaly také umělecké trofeje, sošky Českých lvů, cena Ferdinanda Peroutky nebo křišťálové poháry pro vítěze golfových nebo tenisových turnajů. Sklo od zdejších sklářů měl i papež Jan Pavel II., belgická královna Beatrix, anglická královna Alžběta II. či bývalý americký prezident Bill Clinton. Vedle prodejny skla je i příjemná restaurace s fotografiemi významných osobností s poháry. Cestou ven si všimněte starých původních píchaček, které zaměstnanci stále používají. Areál na vás dýchne pozitivní energií, i díky květinové výzdobě a příjemným zaměstnancům. Po návštěvě sklárny ještě doporučuji přejít šraňky a jít vpravo k nádraží, před nímž je výletní restaurace Zastávka. Herec Tomáš Hanák, v té době už patnáct let „Nižborák“, koupil opuštěnou ruinu skladu a vagony, které zachránil před sešrotováním. Upoutá vás už cedule na sloupu před mostem v podobě starého lístku na vlak. Můžete se posadit na dlážděných nebo dřevěných nákladových rampách, na peronu nebo přímo v lokále bývalého 120 let starého skladu. Interiér je částečně zařízen jako kupé starých „dřeváků“ a evokuje atmosféru rakousko- -uherských železnic. Menu tvoří nádražní klasika a výdej pokrmů z kuchyně oznamuje píšťalka. Než si objednáte, pobavíte se čtením z různých starých listů nebo vyhlášek. V sobotu zde probíhá i promítání filmů.

Za pozornost stojí také bývalá hvězdárna Dr. Ladislava Pračky, významného astronoma, který si v letech 1910 – 1911 postavil soukromou astronomickou observatoř. Uvidíte ji v korunách stromů proti zámku. Nižborští začali jako první na Křivoklátsku svítit elektrickým proudem. Svědkem je místní hydroelektrárna se dvěma turbínami a rybím přechodem. Okolo ní dojdete po cyklotrase až do Berouna nebo se svezete vlakem či autobusem. Přeji hezké zážitky.

Marta Kravčíková, Klub českých turistů Praha-Karlov, oddíl TurBan