Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Řepské seniory nadchla Lukiáda

Velký potlesk pro Prahu 13 a její středisko sociálních služeb. Byla to nezapomenutelná oslava Svátku seniorů, 5. 10. 2016 na Lukiádě v Domě sociálních služeb Lukáš.

Dokonale zorganizované sportovní zápolení, bohaté občerstvení, kulturní zážitek, vyhodnocení vítězů, tanec – to vše pro radost seniorům k jejich svátku. Zahájení 4. ročníku zábavného seniorského víceboje se ujal sám starosta Prahy 13 David Vodrážka a originální začátek sportovních her, střelba lukem do živého terče, byl náležitě oceněn bouřlivým potleskem. Jako každý rok, i letos se zúčastnili také členové našeho Klubu seniorů Řepy.  Za pozvání a možnost zúčastnit se té parády v Praze 13 moc děkujeme.


Začaly soutěže. Každý ze závodníků obdržel startovací lístek, kde žáci z patronátní základní školy zapisovali každému výsledky jednotlivých  disciplín. Těch bylo osm: Nordic Walking, Lukostřelba, Košíková, Lichožrouti, Raketová základna, Nejlepší dohazovač, Anton Špelec ostrostřelec a Zlatá ruka. Všichni jsme se snažili, abychom dokázali sami sobě, že senioři ještě nepatří do starého železa a že se s nimi musí počítat. Trochu unavení a vyšlehaní větrem jsme pokračovali v bohatém soutěžním programu, který pro nás pořadatelé s láskou přichystali. Po sportovních soutěžích následovala nad očekávání úspěšná Mezigenerační hudebně-společenská dílna. Byla plná melodií, rytmů, radosti, spolupráce k rozcvičení paměti, soustředění a nabití pozitivní energií. Na otázku „Kam se chceš podívat?“ padaly odpovědi: do Paříže, na Maledivy, do New Yorku... Jenom jeden čiperný senior odpověděl: „Pod sukni!“ A co nejvíc překvapilo, že tou odpovědí zabodoval a pobavil mladé i starší účastníky velmi důstojné společenské dílny.

Na závěr jsme se přesunuli do Spolkového domu, kde program oslav pokračoval. Nebylo pro nás lehké se tam přesunout. Jarda Satranský (81 let), člen našeho klubu, zabodoval v deváté, nevypsané sportovní disciplíně Tlačení našeho předsedy na vozíku cestou, necestou, až ke Spolkovému domu. Odhalili jsme všechny vozíčkářské pasti, ale šťastně jsme dorazili na místo určení. Tam nás čekal slavnostně vyzdobený sál a stoly s bohatým občerstvením. Odpoledne zahájil ředitel Střediska sociálních služeb Prahy 13 Jiří Mašek a začalo očekávané předávání cen vítězům.

V kategorii seniorek to dopadlo následovně: 1. Marie Řezníková (Klub seniorů Řepy), 2. Mária Szitányiová (Klub seniorů Řepy), 3. Marie Tupá (Klub seniorů Řepy). V mužské kategorii se o ceny podělili: 1. Jaroslav Satranský (Klub seniorů Řepy), 2. Alois Řezník (Klub seniorů Řepy), 3. Lubomír Čejka (TJ Slavoj Břevnov).

Zelená trika z MČ Praha 17 znovu zabodovala. Největší radost z toho měl náš předseda Josef Procházka, který se jen usmíval, když mu k úspěchu blahopřáli borci z Břevnova. Praha 13 k diplomům a medailím přidala i nádherné věcné ceny, za které moc děkujeme. K darům patřil i koncert Pražského salonního orchestru, který zahrál k poslechu a k tanci pro seniory k jejich svátku. Naše veliké poděkování patří i paní Aleně Hrabětové z Domu sociálních služeb Lukáš a panu Petru Fuksovi za organizování sportovní sekce.

Za Klub seniorů Řepy Mária Szitányiová