Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Knihovny s novou technologií

Důvodem delší letní uzavírky všech poboček Městské knihovny v Praze byl přechod na technologii RFID. Všechny knihy, CD, DVD, mapy či deskové hry jsou nyní opatřené čipem, který se dá snadno načíst. V pobočkách Lužiny a Stodůlky přibydou v listopadu a prosinci jednoduchá samoobslužná zařízení pro vypůjčení knih, takzvané selfchecky.

A co se změní pro čtenáře? Vybrané knihy nebo jiné dokumenty k půjčení tak čtenář neponese za knihovníkem, ale položí je na samoobslužný pult, načte svůj průkaz, zadá PIN (ve výchozím nastavení je to rok narození) a knihy se mu načtou na čtenářské konto. Poté si může vybrat, zda chce vytisknout potvrzení o výpůjčce, nebo zda mu ho stačí zaslat na e-mail. Není nutné se obávat, že by si na čtenářské konto půjčil knihy někdo další. Po vytištění potvrzení o výpůjčce, nebo po delší pauze se konto odhlásí automaticky. Výhodou nové technologie je také načítání více knih současně, a nikoli každé zvlášť jako doposud. Navíc, jak ujišťuje Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny v Praze: „Knihovnice a knihovníci budou samozřejmě vždy poblíž a připraveni poskytnout radu a potřebnou pomoc. Obsluha zařízení je ale velmi jednoduchá a podobá se například práci se samoobslužnou pokladnou nebo vybírání peněz z bankomatu.“

Na vracení knih se nic nemění, vrací se stále u knihovníka či knihovnice. Pokud potřebujete knihu vrátit mimo otevírací dobu knihovny, pak v obchodním centru Lužiny je možné knihu vrátit do biblioboxu. V tom případě je kniha evidována jako vrácená během následujícího pracovního dne knihovny.

Součástí využití RFID čipů je i lepší ochrana fondu proti krádeži. Kromě samoobslužných pultů jsou v pobočkách instalovány nové bezpečnostní brány. Podobná samoobslužná zařízení se v knihovnách stávají samozřejmostí. A jak ukazují zkušenosti z ČR i zahraničí, po prvním seznámení si na ně rychle zvyknou čtenáři všech věkových kategorií.

Veronika Hyblerová Trachtová