Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2003: Zimní stadion a nová radnice

Starostou Prahy 13 se koncem loňského roku stal David Vodrážka, který v lednu 2003 představil své priority. „Chci se zaměřit na drogovou problematiku a oblast sociálně patologických jevů, které vnímám jako velký problém a jsou mi blízké i profesně,“ uvedl pro magazín STOP.

Ve středu 29. ledna byl přátelským hokejovým zápasem televizních a sportovních osobností a výběru pražské policie slavnostně otevřen nový zimní stadion v areálu ZŠ Bronzová. „V loňském roce jsme na stavbu získali 39 milionů korun od ministerstva školství a téměř 17 milionů dodala ze svých zdrojů městská část Praha 13,“ řekl bývalý starosta, nyní poslanec Petr Bratský. Na plánované zastřešení, opláštění a související technické zázemí bude ale ještě nejméně 28 milionů potřeba. „Při schvalování státního rozpočtu na rok 2003 se podařilo zajistit už 10 milionů, tak doufám, že seženeme zbytek, aby byl stadion pod střechou ještě letos,“ dodal.

Hasičský záchranný sbor v Jinonické ulici obdržel speciální vyprošťovací jeřáb, využitelný zejména při haváriích kamionů a jiných těžkých zařízení. V beznadějně vyprodaném sále klubu Mlejn vystoupil v lednu Spirituál kvintet a ve čtvrtek 20. března byl za účasti starosty Davida Vodrážky zahájen provoz už 71. supermarketu Billa v České republice, který vyrostl poblíž křižovatky Jeremiášova a Mukařovského. V pondělí 2. června, tedy přesně dva roky a den po poklepání na základní kámen, byla slavnostně otevřena nová radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí. Pozvání přijalo více než 200 významných hostů, včetně náměstka ministra pro místní rozvoj Petra Formana, náměstka primátora hlavního města Prahy Jana Bürgermeistera nebo senátora Miroslava Škalouda. „Sloučení všech detašovaných pracovišť je důležitým mezníkem. Nové prostředí přinese zlepšení nejen pro úředníky, ale zejména pro občany,“ uvedl starosta David Vodrážka.

V polovině června zachvátil požár tři usedlosti loni otevřeného středověkého městečka Řepora. „Skanzen nepřestal ani na jediný den fungovat a nezměnila se ani provozní doba. Jakmile bude uzavřena pojistná událost, dáme se za plného provozu do odstraňování ohořelých budov a následné rekonstrukce,“ informoval ředitel areálu Vladimír Ženíšek.

V sobotu 11. října pak vyvrcholily v kostele sv. Jakuba Staršího ve Stodůlkách oslavy stého výročí jeho vysvěcení. „Slavnostní mši svatou sloužil biskup Jaroslav Škarvada společně se zdejším duchovním správcem Josefem Ptáčkem. V provedení chrámového sboru zazněla známá skladba Zdeňka Lukáše Missa brevis a součástí oslav byl také nedělní koncert, na kterém v provedení Marka Počepického a Václava Vály zazněla díla Antonia Vivaldiho nebo Johanna Sebastiana Bacha,“ napsal magazín STOP.

Robert Šimek