Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí listopad 2020

Vzhledem k měnící se epidemiologické situaci není vyloučeno, že budou některé z akcí a aktivit odloženy nebo zrušeny. Sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz.

Sobota 7. 11. • 7.00

Výlov mezi paneláky

Stodůlecký rybník v Centrálním parku

Nenechte si ujít již tradiční výlov, který je zajímavou podívanou nejen pro děti. Zhruba v 9.00 začne prodej ryb. Výlov pořádá Český rybářský svaz, místní organizace Jinonice.

Sobota 7. 11. • 15.00 – 18.00

Martinská cesta za světlem pro rodiny s dětmi

Pivovar Třebonice

Přijďte si vyrobit lampion a projít cestu tmou vyznačenou kouzelnými lucernami za Martinem na bílém koni. Společné tvoření s oblíbenou autorkou půvabných dětských knížek Andreou Popprovou, občerstvení, prodej originálních dárků a knih o bylinkách... Prosíme o nahlášení počtu dětí předem – sms na tel. 775 690 806. Vstupné je 50 Kč pro každého účastníka programu a děti od 2 let.

Pondělí 9. – úterý 17. 11.

Oslava i Den otevřených dveří on-line

Německá škola v Praze, Schwarzenberská 700/1, Jinonice

Oslava 30 let existence Deutsche Schule Prag (on-line) a Den otevřených dveří (on-line) – celkem 30 videí ze života školy. Rodiče a zájemci o studium se mohou zúčastnit on-line setkání s ředitelkou české větve gymnázia Carlou Tkadlečkovou. Informace na www.dsp-praha.cz.

Pondělí 16. 11. • 10.00

Položení věnce

Pomník obětem komunismu, Kovářova ul.

Hrubě otesaný kámen v Kovářově ulici ve Stodůlkách je symbolem totalitní moci a nese stručný nápis: „Na památku všem obětem komunismu“. K uctění památky obětí minulého režimu položí k pomníku věnec starosta David Vodrážka.

Středa 25. 11. • 16.00

První Školička pro předškoláky

Základní škola Mohylová, Lužiny

Poprvé přivítáme předškoláky a jejich rodiče na podzimní Školičce, kde si budoucí prvňáčci budou moci vyzkoušet spolupráci s paní učitelkou a rodiče se dozví informace o fungování školy.

Sobota 28. 11. • 9.00 – 13.00

Adventní dílna

Základní škola Mohylová, Lužiny

Toto dopoledne se na vstup do adventního období naladí zájemci z řad dětí i dospělých, kteří si budou chtít vlastnoručně vyrobit svůj adventní věnec, ozdoby na vánoční stromeček, přáníčka, svíčky, svícínky, malované perníčky a další pěkné dekorace.

Sobota 28. 11.

Dvě šance v Trávě on-line

Tradiční akce Dvě šance je opět tady a to letos už posedmé! Jedná se o zábavný program pro všechny zvídavé děti, které se nebojí proniknout do tajů práce s počítačem a to prostřednictvím různých zajímavých programů. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se vytváří počítačové hry, programují různé programy nebo jak to všechno v tom počítači vlastně vzniká? Pak je tento program právě pro vás a to letos netradičně on-line z pohodlí domova! Stačí se přihlásit na workshopy přes stránky www.tib.cz, vybrat si jakýkoli z nabízených programů a pak už se jen 28. listopadu připojit a nechat se vším provést zkušenými lektory.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Venkovní expozice je otevřena denně 9.00–16.00, skleník Fata Morgana út–ne a ve státní svátky 9.00–16.00, vinotéka sv. Kláry po–pá 13.00–17.00, so–ne a svátky 11.00–17.00.

Neděle 5. 7. – neděle 27. 12. (do 3. 11. zrušeno)

Nedělní sklep

Každou neděli vždy od 13.00, 15.00 a 17.00 komentované prohlídky s malou degustací na závěr. Nakoukněte do sklepa vinice sv. Kláry a ochutnejte vína kompletně vyrobená v Botanické zahradě. Sraz u pokladny Kovárna, není potřeba rezervace.

Vstupenka k zakoupení ve všech pokladnách, platí 1 rok od vydání – 300 Kč/osoba (sklep + venkovní expozice), 350 Kč/osoba (sklep + venkovní expozice + Fata Morgana). Vstupenka je jednorázová.

Středa 7. 10. – čtvrtek 31. 12.

Botanická v malíku

Připravili jsme pro vás mini-encyklopedii Botanická v malíku. Jednotlivé listy se věnují tématům, jako jsou Bonsaje, Orchideje, Byliny středozemí či Jehličnany. Listy obsahují množství obrázků a základní informační přehled daného tématu.

Přijďte se na ně podívat do některého z našich infostánků v dolní či horní části zahrady nebo do skleníku Fata Morgana.

Cena jednoho listu je 20 Kč. Do budoucna pro vás plánujeme další listy, například Dýně či Motýli, a desky, do kterých si budete moci své listy vkládat.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Přerušení činnosti nadále pokračuje

V souladu s usnesením vlády ČR ze dne 8. října je provoz Domu dětí a mládeže Stodůlky až do 1. 11. přerušen (včetně podzimních prázdnin). V této době i nadále platí, že je zakázána osobní přítomnost dětí, žáků a jiných účastníků na zájmovém vzdělávání. Informace obdrží každý účastník či zákonný zástupce i prostřednictvím e-mailu. Po celou dobu přerušení činnosti kroužků budeme i nadále nabízet určitou formu distančního vzdělávání, která vás k ničemu nezavazuje a účast na tomto vzdělávání je dobrovolná. Sledujte i nadále náš Facebook, YouTube či příspěvky v Domečku on-line na webových stránkách. Výhledově zvažujeme realizaci kroužků formou vzdělávacích víkendových campů v průběhu jara 2021 či náhradní hodiny v průběhu června 2021. Myšlenek, přání, nápadů máme hodně a společně s vámi doufáme, že alespoň některé budeme moct realizovat, protože stejně jako vy, i my víme, že situace se může kdykoli změnit.

neděle 21. – neděle 28. 2.

Lyžníci a prknaři na horách 2021

Především děti ve věku od 7 do 13 let zveme na tradiční jarní výjezdní tábor nedaleko Rokytnice nad Jizerou (vlek je hned vedle chalupy!). Možná se vám zdá, že je ještě brzo, ale již známá parta lyžníků či snowboardistů z DDM Stodůlky se už teď těší na setkání se všemi příznivci zimních radovánek. Kromě zimních sportů určitě nebude chybět ani kytara, hry, zábava, soutěže, povídání nebo zahálka dle přání. Tábor je určen začátečníkům nebo těm, kteří chtějí zdokonalovat svoje lyžařské či snowboardové dovednosti.

Cena je 4 450 Kč a zahrnuje jídlo 5x denně, dopravu, ubytování, pedagogický, odborný a zdravotní dohled a pojištění.

Online přihlašování je již otevřeno. Více informací na www.ddmstodulky.cz nebo na tabory@ddmstodulky.cz.

Více info a možnost přihlášení na akce na www.ddmstodulky.cz, tel. na recepci – 251 620 266, 605 920 279.

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

čtvrtek 5. – čtvrtek 19. 11.

První internetová dobročinná aukce

S ohledem na nepříznivou epidemiologickou situaci je jedinou jistou listopadovou událostí naše první internetová aukce na Facebookovém profilu Domova 2020. Dražit se budou vlastnoručně podepsané kreslené vtipy od autorské dvojice MARVIN. Výtěžek z vydražených předmětů aukce bude příspěvkem do veřejné sbírky vyhlášené na podporu činnosti a provozu Domova.

Více na tel. 277 003 564, 774 401 337, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz.

Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986

Pondělky a úterky

tématem měsíce jsou zvířátka – říkanky, vyrábění, zpívání, tanečky, divadélka...

Během dopoledne navíc:

10. 11. v 10.30 – zamyšlení kazatele Davida Nováka

Středy – 9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), volná herna

Čtvrtky – 9.30 – angličtina pro děti, 10.30 – výtvarné tvoření pro děti.

Pondělí 9. 11.

Lampiónový průvod

„I malé světýlko dokáže prozářit velkou tmu”.

Sobota 28. 11.

Adventní dílnička

Připravte se na adventní čas.

Více o nás a programu se dozvíte na rybicky.13ka.cz.

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky

Neděle 11. 10. – neděle 15. 11.

Výstava Zahlédnout Boha na fotografii

Komunitním centrum sv. Prokopa

Věříme, že ke každému člověku promlouvá Bůh různými způsoby. Jedním z nich je i příroda a vůbec svět kolem nás. Celé stvoření lze považovat za jakousi Boží stopu a vzkaz o Boží kráse, velikosti, lásce a slávě. A každý vzkaz lze nejen vnímat, ale i přehlédnout, anebo dokonce ignorovat. Myslíme si, že fotografování je jednou z možností, jak si všímat krásných i obyčejných drobností, jak zaznamenávat prchavé, dynamické a neopakovatelné okamžiky. Na fotografii se k nim pak můžeme vracet a dělit se o ně i s druhými. Autoři: Miloš Padevět a Ignác Mucha. „Co jsme sami viděli, nabízíme i vám.“ (srov. Bible, 1Jan 1,3).

Sobota 7. 11. • 16.00

Mše na Stodůleckém hřbitově

V rámci týdne modliteb za zesnulé bude sloužena mše svatá u kaple na hřbitově ve Stodůlkách v sobotu 7. listopadu v 16 hodin. Večerní mše v 18.00 s nedělní platností zůstává beze změny.

Pondělí 16. 11. • 19.00

Proč Bůh stvořil koronavirus?

Přednáška teologa a novináře Jakuba Jírovce na aktuální téma se koná v Komunitním centru.

Úterý 17. 11.

Modlitba za národ

U příležitosti státního svátku se koná čtyřiadvacetihodinová modlitba. Po skončení přednášky je až do večera druhého dne možné kdykoli přijít do kostela sv. Prokopa na Slunečním náměstí, zapálit svíčku, individuálně se pomodlit za zlepšení současné situace.

Středa 25. 11.

Červená středa

Na připomínku pronásledování křesťanů bude v kostele sv. Prokopa za pronásledované křesťany sloužena mše sv. Po ní se můžete připojit k průvodu, který se vydá Centrálním parkem do kostela sv. Jakuba, který bude nasvícen červeně. Je možné přijít na společnou modlitbu v 19.30 nebo k individuální modlitbě do 21.00 a zapálit svíčku.

Více informací a další akce na www.centrumbutovice.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Na základě vládního usnesení byla v pátek 9. října zoologická zahrada zcela uzavřena. Tak vám alespoň prozradíme, kam se podívat, až se situace změní. Co se třeba podívat na hrochy?

Jeden kilometr potrubí, sedmdesát kusů ventilů, filtrace, kterou projde 360 kubíků vody za hodinu. Zrekonstruovaný Pavilon hrochů v Zoo Praha ukrývá malou továrnu. Jen díky nové filtraci se podařilo konečně dosáhnout čisté vody. Po znovuotevření zoo tak budete mít možnost sledovat při dovádění ve vodě nejen nového samce Tchéca, ale také samici Marušku a jejího potomka Fandu. Prozatím žijí odděleně, ale do budoucna by se měl stát Tchéco novým partnerem Marušky. Nový hroší samec přicestoval do Zoo Praha vloni v listopadu z francouzského safari Plaisance-du-Touch. Francouzští chovatelé ho pojmenovali Tchéco [čeko] na počest našeho státního svátku, protože se narodil 28. října. Letos mu tedy byly čtyři roky.

Zoo Praha má významnou zásluhu na záchraně koně Převalského před vyhubením i na jeho pozdějším návratu do jeho původní vlasti. On-line výstavou se s vámi chce podělit o pocit zadostiučinění, které prožívá při pohledu na divoké koně ve volnosti uprostřed stepí a polopouští vnitřní Asie.

Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá