Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pohankový kuba

Pohankový kuba

Všichni jsme slyšeli, že původním vánočním jídlem v Čechách byl houbový kuba. Toto bezmasé jídlo, které si v různých oblastech naší země lidé přizpůsobovali svým podmínkám, nemusí být jen z krup.

Na Valašsku a vůbec na Moravě se vždy pěstovala pohanka, hojně používaná v tamější kuchyni. Současné trendy zdravé výživy tuto rostlinu, které si naši předkové velmi cenili, znovu objevují. Pohankový nákyp s octem nebo černidlo (podle barvy vody namočených sušených hub) byly součástí nedělního stolu a nechyběly ani na stole vánočním. Postup: Pohanková loupaná semena vsypeme do vroucího zeleninového vývaru, přidáme sádlo nebo olivový olej a osolíme (vody/vývaru dáme tolik, jako když se vaří rýže, aby se vařením spotřebovala). Znovu uvedeme do varu a vaříme asi 5 minut. Potom dáme v utěrce na 1/2 hodiny dotáhnout do peřin. Pohanku nikdy nesléváme - „vypláchli“ bychom důležitý rutin.

Připravíme si houby. Sušené namočíme do mléka nebo vývaru. Chcete-li houby namáčet ve vodě, spíše je spařte horkou vodou cca 6 - 8 minut. Sám doporučuji použít houby mražené, kuba je přesně to jídlo, kde ohodnotíme chuť a vůni.

V kastrolu rozehřejeme sádlo (olivový olej), zpěníme cibuli, přidáme česnek a několik minut smažíme. Pozor, aby česnek příliš nezhnědl, byl by hořký. Přidáme vymačkané/nakrájené houby a ještě chvíli restujeme. Přisypeme uvařenou pohanku, opepříme, přidáme drcený kmín a lžíci majoránky. Dnes se dá koupit i čerstvá v kelímku, jídlo pak bude nádherně voňavé i barevné. Dosolíme. Zapékáme při 180o C asi 20 minut.

Pokud nelpíte na bezmasém jídle, přidejte do kastrolu k cibuli a česneku kostičky špeku. Také je možno směs přesypat do skleněné misky vyložené slaninou. Slaninu při zapékání doporučuji i na povrch. Při podávání posypeme porci sekanou čerstvou petrželkou. Vše si můžete připravit den dopředu a před jídlem stačí jen zapéci. Kubu doporučuji jako oběd o Štědrém dnu nebo předkrm, pokud držíte půst.

Přeji všem šťastné a veselé.

Jaromír Sadílek,
manažer Kulinářské akademie AKC ČR