Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Aby Vánoce voněly

Doba adventní jsou čtyři neděle před Vánocemi. Datum první adventní neděle je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle, čtvrtá, připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Tento čas naštěstí není pouze dobou horečných nákupů. Má především svůj duchovní obsah. Je to čas příprav a očekávání, doprovázený řadou zvyků. Dříve se na mikulášských trzích prodávalo potřebné zboží, perník, lidové vizovické pečivo, preclíky, pěnové pečivo, figurky z kynutého těsta, to vše hlavně pro obdarování dětí. Vrkoče, svícínky z jablek, vizovické figurky, adventní věnce, paličkované a háčkované ozdoby, dekorace nebo ozdoby ze šustí či perníku se díky publicitě, výstavám a kurzům vracejí zpět do našich domovů, kde vytvářejí poetickou vánoční atmosféru.

Přidáte se i vy? Pro začátek můžete vyzkoušet něco jednoduššího, například perníčky zdobené polevou. Z mnoha receptů na perníkové těsto přinášíme recept na rychlý perník.

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 3 vejce, 3 lžíce vlažného medu, 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice, citrónová a pomerančová kůra, drcené koření – anýz, badyán, hřebíček a nové koření.

Postup: Do mouky postupně přidáváme všechny přísady, zaděláme těsto, které necháme v chladničce asi 1 hodinu odpočinout. Pak vyválíme 3 – 5 mm silnou placku, vykrájíme tvary a upečeme. Ihned po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem a přendáme na rovnou plochu. Po vychladnutí zdobíme polevou z 250 g moučkového cukru, půlky bílku a šťávy z půlky citrónu (třeme poctivě 45 minut do zhoustnutí). Plníme do kornoutků ze svačinového papíru či igelitových sáčků s miniotvorem. Velmi pěkně vypadá také vizovické pečivo. Vznik tohoto dekorativního pečiva se datuje do poloviny 19. století, kdy byla ve Vizovicích tvorba figurek a zvířátek z kynutého těsta doplněna o výrobu z těsta jednoduššího, avšak trvanlivějšího.

Figurky ptáčků, ještěrek, veverek, ježků, rybek, holubiček a klásků splétaných do věnečků, symbolizovaly přání štěstí a úrody. Recept na toto těsto užíváme dodnes, kdy se figurky staly drobným dárkovým předmětem a v posledních letech slouží i jako ozdoba vánočního stromečku. Na tuto ryzí lidovou výtvarnou činnost můžeme navazovat, pokud dokážeme citlivě respektovat charakter materiálu, jeho vlastnosti a přírodní barvu těsta. Připravíme si vál, malý váleček, nůž, nůžky, pinzetu, mikrotenový sáček na uložení těsta, houbičku s vodou na spojování dílů (lepení), vejce na potírání, semínka na oči nebo zdobení. Suroviny: 1 kg hladké mouky, 4 dcl teplé vody zpracujeme ve vláčné těsto – hněteme ručně asi 1 hodinu, pak necháme těsto asi hodinu odpočinout (není-li dodrženo, pečivo při pečení praská). Hlavním nástrojem jsou potom ruce, které vyvalují základní tvary – válečky, kuličky – kterým pak dáváme konkrétní podobu. Nožem se těsto zdobí, nůžkami stříhají bodlinky. Drobné figurky zvířátek jsou z jednoho kousku těsta, jen nohy se lepí zvlášť. Hotové figurky naskládáme na suchý plech a necháme 2 hodiny odpočinout. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, pečeme – sušíme při 50 °C 4 – 6 hodin (i déle).

Při pečení v bytě zavoní blížící se Vánoce, příjemnou sváteční atmosféru ale dokáže navodit i příprava vánočních dekorací. Například svícnů – z perníkových hvězdiček, z pomeranče ozdobeného zapíchanými hřebíčky nebo z naleštěného jablíčka.

Jak na to? Připravíme si červené naleštěné jablíčko, neloupaný hrášek (přes noc namočený), svíčku, lesklý papír, párátka, svitky buxusu. Konec svíčky máčíme v teplé vodě, po změknutí vsuneme párátko jako bodec. Z lesklého papíru vystřihneme kolečko, kterým konec svíčky obalíme a zabodneme do jablka. Na špičky párátek napíchneme hrášek a po obvodu vpravíme do jablka. Přizdobíme snítkami buxusu. Jablíčko můžeme ozdobit také silnější trnkovou větví, bohatě porostlou bodlinami, na které jsme předem napíchali různé sušené a kandované ovoce, hrášek, můžeme ji přizdobit i kolečky barevného kanafasu....

Atmosféru Vánoc nám také může obohatit rozrostlá trnková větvička, na jejíž bodlinky napícháme po jednom čtverečku růžovobílého kanafasu s jedním máčeným hráškem. Větev pak zabodneme do jablka, pomeranče anebo ji dáme do vázičky. Co říkáte, zkusíte to?

Tuto stranu nám pomohl připravit

Klub lidové tvorby Praha,
Janského 2370,
tel. 728 477 933.

Eva Černá