Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Umění sbližuje národnosti

Již počtvrté se 6. listopadu v Kulturním domě Mlejn uskutečnila kulturně-komunitní akce pod názvem Nejsme si cizí... Jejím smyslem je podpořit integraci cizinců a vzájemné přátelské soužití všech obyvatel v Praze 13 a ukázat pestrost života v městské části, která je pro mnohé příjemným místem k životu, vzdělávání dětí i umělecké inspiraci a tvorbě.

Městská část Praha 13 ve spolupráci s Integračním centrem Praha uspořádala i tentokrát bohatý program, který byl zahájen už odpoledne a probíhal až do večerních hodin. Vstup pro všechny byl zdarma. Na pódiu se vystřídalo velké množství místních hudebních i tanečních  souborů, například Taneční studio Nautilus, Arménská sobotní škola, sólistky Nikola Zhangová, která předvedla břišní tance a Daria Ševeleva se svým Aerial Dance. Jednotlivá vystoupení byla proložena projekcí krátkých reportáží regionální televize TV13, mediálního partnera akce, o integračních aktivitách. Večer vyvrcholil koncertem kapel Apple Jam Light a Atarés. Návštěvníci akce si mohli na interaktivním workshopu v rámci doprovodného programu vyzkoušet „turecké Ebru“, techniku tradičního malování na vodní hladinu. Bylo také možné nakouknout pod pokličku našim sousedům, kteří připravili ochutnávku svých národních a regionálních specialit.

Na setkání ve Mlejně navázala výstava výtvarných děl umělkyň z Prahy 13 s migrantskou zkušeností, která měla vernisáž v atriu radnice 10. listopadu a trvala až do 21. listopadu. Své fotografie a obrazy představily Vafa Ašumova, Jana Juškjevič a Oxana Herodesová.

Eva Kalinová