Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Půlnoční silvestrovsko – novoroční Běh metropole

Tento běh je poslední závod v Evropě a možná i na světě (dle časového posunu) v kalendářním roce a zároveň první v roce následujícím. Posedmé se letos na silvestrovskou noc 31. 12. sejdou běžci ze všech koutů republiky na pětikilometrové trase běžeckého závodu, aby se důstojně rozloučili se starým rokem a v plné sportovní kondici naplnili staré lidové motto Jak na Nový rok, tak po celý rok. Protože startovní výstřel odstartuje běžeckou silvestrovskou „veselici“ patnáct minut před půlnocí, aby se první závodníci dostali do cíle pár minut po půlnoci, naplňuje se motto vrchovatě.
Jedinečná atmosféra závodu, tentokrát na nové trase v Inline parku za Galerií Nové Butovice, láká nejen běžce, ale i jejich nejbližší, aby je na trase povzbuzovali nejen svými hlasivkami, ale plnili i roli nosičů vody, v našem případě šampaňského. I když jde o závod, o zábavu není nouze, samozřejmě „chrti“ se nenechají rozptýlit a pádí k cíli, co jim zimní noční počasí a silvestrovské veselí dovolí ☺. Všichni si pak vychutnávají jedinečnost závodu i bujarou atmosféru silvestrovské noci, kdy se o půlnoci při plném závodním tempu nad jejich hlavami rozsvítí noční obloha tisíci petard a světlic. S nadsázkou lze říci, že takový ohňostroj nezažijete ani na olympiádě či rozličných mistrovstvích světa.
Závod má samozřejmě své vítěze, kteří obdrží kovy nejcennější, ale skutečnými vítězi jsou všichni. Těm náleží v cíli originální účastnická medaile a tóny státní hymny na jejich počest. I když jde o závod a historicky první vítěze v Evropě v roce 2020, jsou hlavní ceny vloženy do závodní silvestrovské tomboly. A jsou víc než zajímavé – pobyt v hotelu Antýgl, poukazy od firem Joma nebo Author...
Ani tento závod není bez rekordů, ať již ryze sportovních, ale i co se týká věku účastníků, když nejmladším byl dvouletý Jáchym Horáček, kterého spícího do cíle dovezli v kočárku jeho rodiče v čase 21.28 min.
Pokud se chcete stát účastníky tohoto jedinečného závodu, přihlaste se na www.behmetropole.cz, kde najdete všechny podrobnosti. Dopravit na závod se můžete metrem trasy B do stanice Nové Butovice, pokud přijedete autem, jsou pro vás připravena parkovací místa v podzemním parkovišti Galerie Nové Butovice.
Těším se na vás na startovní čáře 31. 12. 2019 ve 23.45 hod.

Roman Jaroš, ředitel závodu