Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

K lepšímu společnému vzdělávání

Každým rokem přibude do FZŠ Trávníčkova mnoho žáků s odlišným mateřským jazykem (OMJ). Uvědomujeme si, jak je pro dítě těžké, když se musí zorientovat v úplně cizí zemi a v jazyce, kterému vůbec nerozumí. Proto jsme se rozhodli zapojit do dvouletého projektu 51 kroků k lepšímu společnému vzdělávání, který začal už v březnu letošního roku. I přesto, že nám jeho začátek ztížilo zavedení nouzového režimu a zrušení docházky do škol, začali jsme na projektu po malých krůčcích pracovat. Stejně je tomu i v těchto dnech. Mimo distanční výuku se naši učitelé intenzivně věnují právě svým dílčím projektům.
Po dobu dvou let bude probíhat několik aktivit, které budou otevřené nejen žákům a rodičům naší školy, ale také široké veřejnosti. Mnoho z nich však není na první pohled vidět – tvorba metodické příručky pro učitele Jak pracovat s žákem s OMJ v základní škole, příručky pro příchozí žáky a rodiče s OMJ v různých jazykových mutacích, tvorba školního plánu multikulturní výchovy, který bude následně poskytnut jako inspirace jiným školám, stejně tak plán udržitelného rozvoje. Součástí je i výuka českého jazyka, založení školního parlamentu a organizace adaptačních kurzů a různých komunitních aktivit, z nichž se některé již uskutečnily.
Naším cílem je být zase o krok dál ke zkvalitnění výuky. Tyto akce nepomohou pouze žákům s odlišným mateřským jazykem, protože vše bude pevně spjato i s výukou a podporou českých žáků. Budeme moc rádi, když práci našich/vašich pedagogů podpoříte a budete se účastnit nejen komunitních aktivit, ale také například dotazníkových šetření.
Projekt „51 kroků k lepšímu společnému vzdělávání“ CZ.07.4.68/0. 0/0.0/19_068/0001453 je spolufinancován Evropskou unií.

Jana Repčáková