Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí prosinec 2020

Vzhledem k měnící se epidemiologické situaci není vyloučeno, že budou některé z akcí a aktivit odloženy nebo zrušeny. Sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz.

Pondělí 16. 11. – středa 9. 12.

Svět jako MAKRO

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Nenechte si ujít pozoruhodnou výstavu makrofotografií Milana Blšťáka. Na osmi panelech je k vidění celkem devatenáct obrazů z výstavní kolekce Svět jako MAKRO VIII. Autor se makrofotografii věnuje od roku 1997, o rok později uspořádal svou první výstavu a už v roce 2000 získal ocenění v Czech Press Photo v kategorii Příroda a životní prostředí.

Pátek 27. 11. – pátek 1. 1. 2021

Adventní vycházky do přírody

Suchý vršek
Navštivte v předvánočním čase louku u Suchého vršku (nedaleko metra Hůrka). Objevíte zde nejedno zastavení v podobě barevných obrázků se zajímavostmi z říše zimní přírody. Nebudou chybět ani hravé úkoly pro nejmenší. První vycházková zastavení budou ke zhlédnutí od 27. 11.
do 10. 12., v pátek 11. 12. je na dva týdny vystřídají nová stanoviště. Více na www.biodiverzita.cz/advent/.

Sobota 28. 11. – neděle 10. 1. 2021

Výstava betlémů

Muzeum českých Vánoc, K Ovčínu 352, Ořech
Výstavy betlémů připravujeme již od roku 1987. A možná proto jsme se rozhodli vystavit betlémy i letos, i když desítky našich kolegů svoje výstavy vzdalo a zrušilo. Výstava bude otevřena od 28. listopadu do 10. ledna a bude zpřístupněna všem, kterým to vládní nařízení a situace okolo koronaviru aktuálně dovolí. Předpokládáme, že bude otevřena o sobotách a nedělích od 10.00 do 18.00. Aktuální otevírací dobu, podmínky návštěvy a objednání na výstavu naleznete na www.muzeumceskychvanoc.cz. Letošní téma výstavy je Jak se vytváří betlém. Naleznete na ní rozpracované postavičky z různých materiálů, části krajin, budov..., ale také největší, jedenáctimetrový vyřezávaný Betlém příběhů. Pokud by vládní opatření nedovolila osobní návštěvu výstavy, můžete si ji díky pomoci Národního muzea prohlédnout on-line na www.muzeumceskychvanoc.cz. Více na str. 29.

Středa 2. 12. – pátek 8. 1. 2021

Výstava betlémů

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Betlémy jsou malá dílka z výtvarných či rukodělných dílen Domu dětí a mládeže Stodůlky, která vznikla v minulých letech. Nově můžete letos vidět také keramický betlém, který vymodelovala umělecká keramička a lektorka našich keramických kroužků paní Bára Bušinová.

Pátek 8. – pondělí 11. 12.

Vánoční výzdoba školního plotu

Základní škola Mohylová, Lužiny
Navzdory distanční formě výuky budou mít žáci školy možnost představit si navzájem své nejvydařenější výtvory s adventní a vánoční tematikou, a to díky výstavě jejich prací na školním plotě.

Čtvrtek 31. 12.

Půlnoční silvestrovsko-novoroční Běh metropole

Centrální park u Kuželkárny
Letošní rok nám moc nepřál, covidová pandemie, neustálá omezení včetně sportovních a pohybových aktivit, omezení pohybu..., to vše pod neustálou obavou o zdraví své i svých nejbližších. Závěr roku se ale blíží a s ním i osmý ročník závodu Půlnoční silvestrovsko–novoroční Běh metropole, který je již tradičně posledním závodem v Evropě a možná i na světě (dle časového posunu) v kalendářním roce a zároveň prvním v roce následujícím. Start je 31. 12. 2020 ve 23.45 hodin. Pokud se chcete stát účastníky tohoto závodu, postavit se aktivně proti covid-19, prožít jedinečnou atmosféru závodu, můžete se přihlásit na www.behmetropole.cz, kde najdete nejen další podrobnosti a opatření k závodu, ale můžete zhlédnout i videozáznam závodu z let předchozích. Více na str. 14.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Ke dni uzávěrky STOPu je Botanická zahrada hl. m. Prahy uzavřena. Sledujte proto aktuální informace na www.botanicka.cz.

Zdraví vás zaměstnanci největší botanické zahrady v České republice – z Botanické zahrady hl. m. Prahy. Bohužel jako ostatní zahrady, zoo, muzea, divadla..., musíme být pro veřejnost zavřeni. Ale neklesáme na mysli a stále připravujeme nové věci, kterými bychom udělali návštěvníkům radost. Tento rok zahrada musela zrušit hned několik výstav, které jsou velmi navštěvované – a to výstavu orchidejí, motýlů
a v neposlední řadě také výstavu dýní. Botanická zahrada hl. m. Prahy je sice nařízením vlády České republiky od 22. října pro veřejnost uzavřena, přesto ani letos nenechá „Ježíška“ na holičkách. Pokud nevíte, čím udělat radost svým blízkým o Vánocích, napište si mu o pozornost právě z botanické zahrady. Vybírat může z nabídky dárkových vstupenek, výborného vína, knih i drobností, které potěší (nejen) milovníky rostlin. V nabídce nechybí ani nástěnný kalendář pro rok 2021. Vybrané dárky zájemci obdrží po předchozí e-mailové objednávce poštou, kdyby ale Ježíšek nestíhal, mohou si je sami vyzvednout u výdejního okénka vinotéky sv. Kláry otevřeného od úterý do pátku 15.00 – 19.00.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

Sobota 12. 12. • 14.00 – 18.00

Adventní zastavení u Kláštera

Při sobotní procházce do přírody se zastavte u Kláštera, dejte si na cestu něco dobrého a nalaďte se s námi na kouzelnou atmosféru Vánoc. Více informací získáte na našem webu nebo na Facebooku Domov sv. Karla Boromejského.

Více na tel. 277 003 564, 774 401 337, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz. Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Čtvrtek 21. – sobota 30. 1. 2021

Zimní tábor pro rodiny s dětmi – Ledové království 1

Rodiny s dětmi ve věku od narození do 8 let zveme na první zimní tábor, který pořádáme. Provázený bude pohádkovým příběhem Anny a Elzy z Ledového království. Ubytování je zajištěno v horské chatě Lučanka nedaleko skiareálů Tanvaldský Špičák, Bedřichov a Severák. Začátečníci se můžou učit lyžovat na 450 metrů vzdáleném vleku, který patří k chatě. Dle dohody můžeme zajistit i lyžařského instruktora. V dopoledních hodinách se budeme věnovat lyžování a v odpoledních hodinách se vydáme vstříc dobrodružství s Annou a Elzou. Budeme tvořit, malovat, závodit na bobech apod. Cena: 4 000 Kč dospělý, 3 800 Kč děti do 6 let, 3 870 Kč děti od 6 do 8 let, děti do 2 let zdarma. Cena zahrnuje ubytování, stravu pětkrát denně, pitný režim, materiál, odměny a pojištění. On-line přihlašování je již otevřeno. Více informací na www.ddmstodulky.cz nebo na tabory@ddmstodulky.cz.

Neděle 21. – neděle 28. 2. 2021

Lyžníci a prknaři na horách 2021

Především děti ve věku od 7 do 13 let zveme na tradiční jarní výjezdní tábor nedaleko Rokytnice nad Jizerou (vlek je hned vedle chalupy!).  Možná se vám zdá, že je ještě brzo, ale již známá parta lyžníků či snowboardistů z DDM Stodůlky se už teď těší na setkání se všemi příznivci zimních radovánek. Kromě zimních sportů určitě nebude chybět ani kytara, hry, zábava, soutěže, povídání nebo zahálka dle přání. Tábor je určen začátečníkům nebo těm, kteří chtějí zdokonalovat svoje lyžařské či snowboardové dovednosti. Cena je 4 450 Kč a zahrnuje jídlo 5x  denně, dopravu, ubytování, pedagogický, odborný a zdravotní dohled a pojištění. On-line přihlašování je již otevřeno.

Více informací na www.ddmstodulky.cz nebo na tabory@ddmstodulky.cz. Více info a možnost přihlášení na akce na www.ddmstodulky.cz, tel. na recepci – 251 620 266, 605 920 279.

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986

Herna je otevřena po – čt od 9.00 do 12.00. Běžné vstupné je 80 Kč pro rodinu na dopoledne.

Pondělky a úterky

– vyrábění, zpívání, tanečky, divadélka...

Středy

– 9.30 – pohybové okénko pro děti (s doprovodem dospělého), volná herna

Čtvrtky

– 9.30 – angličtina pro děti, 10.30 – výtvarné tvoření pro děti. Přejeme krásný vánoční čas a mnoho dobrého v novém roce. Moc se těšíme opět na společně prožité okamžiky.

Více o nás a programu se dozvíte na rybicky.13ka.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Úterky • 19.00 – 21.00

Kurzy OK – Objevujeme křesťanství

Diskuze nad mini přednáškou nebo po zhlédnutí videa na dané téma, později i nad Biblí. Kurzy osloví každého, kdo hledá odpovědi na otázky o smyslu života, zajímá ho křesťanství, Boží existence, osoba Ježíše Krista... Jsou určeny i pro věřící, kteří se chtějí upevnit ve víře. Kurz je zdarma. Po dobu restrikcí kvůli koronaviru akce probíhá on-line. Další informace na alfa13ka@gmail.com.

Sobota 12. 12.

Vánočně kolem světa – co a jak se slaví o Vánocích v různých zemích – výlet (s) Celým srdcem

Vznikající Škola Celým srdcem pořádá každou druhou sobotu v měsíci výlety pro děti od 5 do 11 let a jejich rodiče. Podle epidemiologické situace se výlety odehrávají v terénu nebo "cestujeme" virtuálně přes videohovor. V obou případech děti čekají aktivity, hry, příběhy a nové poznatky. Výlety jsou zdarma. Více informací na www.celymsrdcem.cz/vylety Další výlet s názvem Kdo kráčí Prahou bude 9. ledna. Čeká nás setkání s postavami z pražských pověstí i české historie.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Na základě vládního usnesení byla v pátek 9. října zoologická zahrada zcela uzavřena. Tak vám alespoň prozradíme, kam se po znovuotevření zajít podívat.

První slunatec nádherný v Zoo Praha si zjednal respekt

Měří sice jen něco málo přes čtyřicet centimetrů a váží ani ne sto sedmdesát gramů, i přesto před ním couvali všichni ptačí obyvatelé Rákosova pavilonu, kam se právě nastěhoval. Řeč je o slunatci nádherném, prvním exempláři tohoto druhu v Zoo Praha. Mokřadního ptáka se pražské zoo podařilo získat ze Zoo Lipsko. Jeho výrazné zbarvení po roztažení křídel budí obavy u predátorů v přírodě a okamžitě si tímto chováním zjednal pořádek i po příchodu do svého nového bydliště. „Jakmile jsem jej položil v expozici na zem, ihned zaujmul výstražný postoj a předvedl barevné peří, které připomíná velké oči,“ popisuje vypouštění nového slunatce nádherného kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. „Jde o velmi výrazné červené, černé a žluté peří. A i když je to pták malého vzrůstu, při pohledu na něj začali okamžitě všichni ostatní ptáci v Rákosově pavilonu ustupovat a on se tak mohl nerušeně seznámit s novou expozicí.“

Významnou roli hraje zbarvení slunatce nádherného i při námluvách. Zoo Praha již našla novému samci vhodnou partnerku pro budoucí chov. „Spolu s naším kagu chocholatým patří do stejného řádu slunatců a nyní jsme tedy jedinou zoologickou zahradou v České republice, která chová oba druhy z tohoto řádu,“ přiblížil další zajímavost kurátor Antonín Vaidl.

Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá