Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

O zábavu máme postaráno

Klienti denního stacionáře Střediska sociálních služeb Prahy 13 se ani během podzimních měsíců ve stacionáři rozhodně nenudí. Přestože nám počasí moc nepřeje a program volnočasových aktivit se ze zahrady a terasy musel přemístit do vnitřních prostor, společně strávený čas si užíváme, protože ho máme naplněný širokým spektrem aktivizačních činností.

Snad úplně všichni si velmi oblíbili tzv. kuchařské dny, při kterých pečou moučníky ze sezonních surovin – například jablečný a hruškový štrůdl, žemlovku, dýňovou buchtu nebo svatomartinské rohlíčky. K chuti přijdou i jablečné křížaly. Z nápojů na celé čáře vyhrává domácí šípkový čaj. Plody šípků si naši klienti nasbírali v blízkém okolí stacionáře během podzimních procházek.

V těchto sychravých dnech se společně věnujeme i tvořivé činnosti. Z kaštanů, ořechů, voňavého koření a barevných listů vznikají pod rukama klientů krásné podzimní svícny a dekorace, které zútulní jak stacionář, tak i domácí prostředí každého, kdo se do výroby zapojil. A aby nám šla práce lépe od ruky, pouštíme si nejen dechovky, ale i další hudební žánry, které se nám líbí. Celkově se tak snažíme o příjemnou rodinnou atmosféru. Ta společně s péčí našich zaměstnanců, vůní dobrého čaje, klidem a dobrou náladou vyvolává pocit pohody a jistoty.
Čas si zpříjemňujeme i povídáním na různá témata. Naposled to byla česká historie, konkrétně vyprávění o českých hradech a zámcích, s touto zajímavou tématikou jsme si promítali i několik dokumentárních cyklů.
Teď už se denní stacionář připravuje na příchod vánočních svátků. Sbíráme osvědčené recepty na vánoční cukroví a těšíme se, až si ve stacionáři zapálíme prvního františka.

Martina Cveklová