Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

VÍKENDY BEZ NUDY

Poslední letošní Víkendy bez nudy budou tak trochu symbolické. Pozveme vás do křivoklátských lesů, konkrétně do obce Lány. Nebude to sice přímo do barokního zámku Lány, který je od roku 1921 oficiálním letním sídlem prezidentů Československa a následně České republiky, takže je až na výjimky veřejnosti nepřístupný.

Ale mohli byste se projít zámeckým parkem, jehož rozloha je sto deset hektarů, podívat se do palmového skleníku z roku 1879, Muzea T. G. Masaryka, které přivítalo své první návštěvníky v březnu roku 2003 nebo se vypravit po naučné stezce zpřístupněné v roce 2006 s naučnými panely a fotografiemi fauny a flóry Lánské obory.

Výběh vysoké zvěře ostatně mohou návštěvníci pozorovat z vyhlídky na konci naučné stezky, která je vhodná pro děti, rodiče s kočárky, ale i pro starší a handicapované osoby. Samotná stezka (přístupová cesta k ukázkové části obory) vede neohrazeným lesem mimo oboru a je tedy přístupná celoročně.

Ostatní veřejnosti přístupná místa, kromě Muzea T. G. Masaryka, si sice budete moci prohlédnout až na jaře, to ale neznamená, že byste si tento výlet nemohli už nyní poznamenat do svého diáře. Věřte, že určitě nebudete zklamáni. Podoba nejen zámeckého parku nese dodnes výraznou stopu slovinského architekta a urbanisty Josipa Plečnika.

Ten se podílel na přestavbě samotného prezidentského sídla, jeho dílem je i kolonádní zeď kolem hráze rybníka s Lví kašnou tvořenou pěticí dórských sloupů ozdobených lvími hlavami. Z každé hlavy symbolizující jednu z pěti zemí Československa z roku 1918 – Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi – tryská voda, která stéká do společného chrliče představujícího celistvost nově vzniklého státu. Prohlédnout byste si určitě měli i exotický palmový skleník ale také francouzskou květinovou zahradu.
Do Lán je nejlepší jet po karlovarské dálnici, Lány jsou vzdáleny asi jen 35 km od Prahy. Využít můžete ale i autobusová spojení.

Eva Černá