Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výstava betlémů v Ořechu bude!

Výstavy betlémů připravujeme již od roku 1987. A možná proto jsme se rozhodli vystavit betlémy i letos, i když desítky našich kolegů svoje výstavy vzdalo a zrušilo. Výstava bude otevřena od 28. listopadu do 10. ledna a zpřístupněna bude všem, kterým to vládní nařízení a aktuální situace okolo koronaviru dovolí. Předpokládáme, že výstava bude otevřena o sobotách a nedělích od 10.00 do 18.00. Aktuální otevírací dobu, podmínky návštěvy a objednání na výstavu naleznete na webu www.muzeumceskychvanoc.cz. Výstava bude opět jiná, než v minulých letech.

Letošní téma je Jak se vytváří betlém. A naleznete na ní rozpracované postavičky z různých materiálů, části krajin, budov a samozřejmě i mnoho betlémů. Vedle největšího, jedenáct metrů dlouhého vyřezávaného Betléma příběhů (do kterého opět přibylo plno nových figurek), tu bude i pár novinek. Třeba vyřezávaný betlém v kytaře, tradiční krušnohorský otočný betlém nebo unhošťský betlém Miroslava Dandy s bohatě vyřezávanými budovami a hradbami města.

V Muzeu bude třeba dodržovat všechna aktuální hygienická opatření. Pokud by je nebylo možné zajistit, nebo pokud vládní nařízení návštěvu výstavy neumožní, není třeba zoufat. To nejdůležitější, co letošní výstava nabídne, si budete moci od 28. listopadu prohlédnout on-line na webu www.muzeumceskychvanoc.cz. Děkujeme Národnímu muzeu, že jsme mohli při tvorbě on-line výstavy využít jejich nástrojů pro tvorbu internetových výstav.

Dana a Vladimír Glaserovi