Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kde budou ozdobené vánoční stromy?


Pane starosto, začal advent a zajímalo by mě, jak se třináctka chystá na Vánoce. Kde budou ozdobené vánoční stromy?

Stalo se milou tradicí zdobit pro radost na veřejných prostranstvích živé vánoční stromy a každá lokalita naší městské části má již „svůj“ strom zasazený. Stromy do loňských Vánoc měly jen Stodůlky na Šostakovičově náměstí, Lužiny u tržiště Luka a Nové Butovice před radnicí. V letošním roce se od jara postupně vysadily další tři vzrostlejší jedle. První roste na náměstí u OC Velká Ohrada, další byla v říjnu vysazena u příležitosti Dne stromů v Centrálním parku poblíž Kuželkárny a poslední jedle přibyla v listopadu u kapličky na náměstí v Třebonicích.
Všechny tyto stromy jsou odborně vysazeny a mají výšku mezi 3,5 až 5 metry. Jejich výsadbě předchází poměrně náročná a finančně nákladná příprava. Průměr zemního balu takto vzrostlých stromů bývá až 100 cm a jejich stáří je zhruba dvacet let. Takový drobeček má hmotnost okolo jedné tuny, takže přesazování takto velkých stromů se bez speciální techniky neobejde.

Ano, mohli bychom na vybrané stanoviště vysadit semínko a vše nechat na přírodě. Čekali bychom ale spoustu let, než semínko doroste v dospělý strom. K tomu bychom ještě museli mít velké štěstí, aby takový semenáček v prostředí města vůbec vydržel. Nemůžeme očekávat, že živé stromky, které jsme zasadili, budou stejně veliké jako například klasický vánoční strom na Staroměstském náměstí. Takovým stromům je okolo sta let a pochází zpravidla ze starých lesních porostů. Naše nové jedličky vyrůstaly v okrasné školce s nejlepší zahradnickou péčí. Věřím, že s ohledem na přírodu a budoucnost je zasazení jedliček do jednotlivých lokalit dobrým řešením. Teď o ně musíme co nejlépe pečovat a věříme, že porostou a že se jim bude dařit. V prvních letech je budeme zatěžovat pouze osvětlením, případně velmi leh- kými ozdobami. V ostatních lokalitách se však můžete opět těšit na vánoční stromy bohatě ozdobené. Podobně tomu bude ve všech mateřských školkách, kam rozvezeme živé stromky a děti si je přímo na zahradách samy ozdobí.
Přeji vám krásné Vánoce v kruhu rodiny a přátel a do roku 2022 pevné zdraví, štěstí a spokojenost.

Ing. David Vodrážka, starosta Prahy 13