Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Máte program? A mohla bych ho vidět?

Zdravím všechny lidi ze třináctky. Dnes, v den kdy píšeme a odesíláme redakci STOPu toto sdělení, je na kalendáři datum 7. 11. 2022. Máme tedy 44 dní po volbách a 19 dní po ustavujícím zastupitelstvu. Staronová koalice na něm nepředstavila žádné programové prohlášení. Nic se tedy nemění. Co se bude dít následující 4 roky, můžete zjišťovat třeba u kartářky.
Sestavení koalice bez jakéhokoliv programu, by mělo být velmi překvapivé, řekl bych dokonce šokující. Na Praze 13 už je to ale bohužel zvyklost.
Stejně jako před 4 lety byl podpis koaliční smlouvy ohlášen hned v pondělí po volbách. Její znění ovšem dosud není zveřejněno, takže nevíme, na čem se krom personálií koalice pro následující volební období dohodla. Žádná intenzivní programová jednání se patrně nevedla a stejně jako v minulých letech vám na dotaz, jaký má koalice program, bude odpovězeno, že programovým prohlášením rady městské části je, aby se tu všem hezky žilo. Což je hezké.
Zelení a Piráti pro 13 zůstávají v opozici. Děkujeme za vaše hlasy, vážíme si jich a budeme se snažit prokázat, že to byla volba, která dává smysl. Děkujeme také všem, kteří přišli k volbám. Účast u komunálních voleb byla letos ještě o dva a půl procentního bodu nižší než před 4 lety. O důvodech se lze jen dohadovat. Radniční koalice to bude jistě ráda interpretovat tak, že všem se tu žije tak krásně, že nemají valné motivace dorazit k volebním urnám. Může to ale být i tak, že lidé nemají pocit, že komunální volby mohou cokoliv změnit.
Jeden z důvodů, proč je důležité, aby rada městské části měla zřetelný program a přiznaný plán, je možnost opozice kontrolovat, zda rada plán plní. Vhodné je to také pro sestavování rozpočtu… Praxe Prahy 13, kdy se veřejnost o významných investicích dozvídá až v momentu jejich faktické přípravy a realizace, je typickým rysem netransparentního hospodaření a vládnutí.
Tak uvidíme, co nás v příštích letech čeká a jaká překvapení kouzelníci z ODS, ANO a Top09 vytáhnou z klobouku.

Václav Mucala,
místopředseda zastupitelského klubu Zelení a Piráti pro 13