Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

V ZŠ Klausova děti nadšeně vaří v nové školní kuchyňce

V Základní škole Klausova na Velké Ohradě byla dokončena rekonstrukce výukové kuchyňky. Velkorysé řešení a nejmodernější vybavení inspiruje žáky a žákyně k vaření. Na kompletní obnovu s náklady 1,8 milionu korun se škole podařilo získat finance z dotací Evropské unie, zbývající sumu uhradila městská část Praha 13.

Hodiny vaření v ZŠ Klausova nejsou pouze stáním nad hrncem. Učebna je vybavena i digitálním koutkem, který pomáhá se správnou teoretickou přípravou a postupy. Před samotným vařením si žáci společně ujasní postup přípravy jednotlivých pokrmů a mohou shlédnout také různá inspirativní videa od známých profesionálních kuchařů. Prostor učebny je rozdělen do čtyř pracovních míst, z nichž každé má vlastní skutečně moderní vybavení. Vedle nových sad nádobí jsou kuchyňky vybaveny varnými indukčními deskami, vestavěnými troubami, lednicí s mrazákem a nechybí ani myčka a pračka se sušičkou. V jídelním prostoru pak mohou všichni společně vlastnoručně připravené jídlo ochutnat a pozvat ke stolu i své spolužáky nebo pedagogy. „Investice do školních budov a jejich vybavení se nám dlouhodobě daří získávat a následně také realizovat. Velmi si vážím skutečnosti, že naše školy úspěšně žádají o dotace z nejrůznějších dostupných programů.

Tato nová kuchyň nejen pro osmáky je toho skvělou ukázkou. Vaření je jistě základní dovedností, která se v životě každého uplatní, čím dříve si ji děti osvojí, tím lépe,“ řekl starosta David Vodrážka. „Původní kuchyňka již po letech dosloužila a již neodpovídala dnešním standardům. Nyní máme skvělé zázemí pro hodiny vaření, týká se především osmých tříd, které v něm jednou za čtrnáct dní tráví dvě hodiny. Kuchyňku ale často využívají i ostatní ročníky a v odpoledním čase i kroužky,“ informoval Petr Neuvirt, ředitel školy. „Praktická výuka se vrací do škol a jsem za to opravdu ráda. Hodiny vaření, jak je vidět i v této škole, bývají mezi dětmi i pedagogy velmi oblíbené. Navíc je opravdu všichni v životě prakticky zúročí. Školáci se naučí nejen připravit jednotlivá jídla, ale musejí si i sami připravit seznam surovin, které potřebují, a také si nastudovat návod k použití jednotlivých spotřebičů,“ zdůraznila místostarostka Marcela Plesníková.

Lucie Steinerová