Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Nový street art v Britské čtvrti

U stanice metra Stodůlky v Praze 13 jsou nové street artové prvky, které skvěle doplňují veřejný prostor s cílem výtvarně oživit lokalitu. Malby hravě a s jistou mírou tajemství odkazují na významné kulturní elementy, které jsou automaticky spojovány právě s Británií.

Ať již se jedná o siluetu skupiny Beatles na přechodu Abbey Road, z přebalu jejich legendárního alba, nebo Sherlocka Holmese s jeho neodmyslitelnou dýmkou, typické britské vozidlo, poštovní známku s portrétem královny, anglickou kočku, londýnskou plynovou lampu a další. Nová grafika je umístěna především na plochách Dopravního podniku a příjemně tak oživuje celý veřejný prostor.

Britská čtvrť je projekt nové městské čtvrti, tvořený bytovými a rodinnými domy, kancelářskými budovami a městskou infrastrukturou s centrálním náměstím, hřišti, venkovní posilovnou a množstvím obchodů a služeb. Již od roku 2006 postupně vzniká v rámci výstavby nové městské čtvrti Západní Město v lokalitě pražských Stodůlek. Kromě tisíců nových obyvatel zde své sídlo našly i významné české a nadnárodní společnosti. Projekt vznikl na základě spolupráce mezi městskou částí Praha 13, Dopravním podnikem hlavního města Prahy a společností FINEP. 

Lucie Steinerová