Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

K čemu je divadlo?

Je to otázka, kterou si můžete stejně dobře položit vy, moderní lidé 21. století, jako řečtí současníci Aischyla. Naše cesta za správnou odpovědí začala asi před deseti lety, kdy se z kořenů Hereckého studia mladých HESTUM vylouplo ochotnické divadlo D13. A byly to skromné začátky. Nejprve jsme zkoušeli ve škole, pak dokonce v hospodě, ale navzdory obtížným podmínkám a proměnlivému složení souboru jsme vytrvali, dokud jsme konečně nesehnali opravdové divadlo, které nám umožnilo naplno rozvinout svůj potenciál.

O tom, že svoje umělecké povinnosti nepodceňujeme, vypovídá čas trávený na zkouškách, což je dvakrát týdně, ale také zájem publika a pravidelně vyprodaná představení se stovkami diváků. Nepouštíme se do Shakespearů, Beckettů ani Brech - tů... Místo toho se snažíme lidi rozesmát kome diemi – někdy opravdu bláznivými – Charleyova teta, Nájemníci pana Swana, někdy přece jen poněkud rezervovanějšími – Jak je důležité míti Filipa.


Prkna naší domácí scény v Kulturním domě Mlejn se prohýbají pod mladými i starými, malými i velkými, chlapci i děvčaty. Hrají všichni, baví se všichni, a to je klíčová ingredience našeho divadelního koktejlu. Pohoda vyzařující z jeviště totiž nutně musí osvítit i obecenstvo, a i když třeba máme trému, ta se v první salvě smíchu rozpustí jako hrst sněhu pod ostrým sluncem. Snažíme se rozdávat radost každému, kdo přijde, a víte co? To je nakonec asi ta vůbec nejlepší odpověď na zapeklitou otázku, kterou jsme vám i sami sobě na začátku položili.

Dejte šanci ochotníkům z Prahy 13 a přijďte nás podpořit na představení, která hrajeme několikrát do roka. Nyní pro vás připravujeme reprízu známé komedie Dokonalá svatba, která při své premiéře vyprodala celé divadlo! Představení je možné vidět 9. listopadu ve Mlejně. Více na www.divadlod13.cz.

Iveta Cmerová