Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Premiéra inscenace Míření roztančí Mlejn

Dva říjnové večery bude hlavní sál kulturního domu Mlejn patřit souboru MANUS Art Collective. Choreografka Anna Kroupová poprvé uvede inscenaci Míření inspirovanou stejnojmenným kaligramem Guillauma Apollinaira. Ten básník v červnu roku 1945 zaslal své dívce Madeleine.

„Při tvorbě představení jsem vycházela z obsahu, tvaru a kontextu, ve kterém kaligram vznikl. Promítá se do něj problematika vztahu ve válečném období, odloučení, stesk, touha a dopad války na mezilidské vztahy, nejen ty milostné. Záměrně jsem vybrala jeden příběh z tisíce na pozadí světové tragédie, abych upozornila na dopady, které válečný stav může přinést. Apollinairovy básně mě fascinují už od dětství. Jeho chápání poezie mi je velmi blízké a podobně jako on převádím poezii do mého vlastního tvaru – pohybu a tance,“ přibližuje autorka vznik představení.

V živém hudebním doprovodu Anny Tretiagové a light designu Tomáše Morávka 21. a 22. října zatančí Šárka Říhová, Kateřina Jabůrková, Jakub Kohout a Metoděj Vykydal. Další informace o inscenaci a kompletní program KD Mlejn naleznete na www.mlejn.cz. Eva Roškaňuková