Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Projekt Společná adresa–Praha 13 se rozšířil i na uprchlíky z Ukrajiny

Městská část Praha 13 má dlouholeté zkušenosti s integrací cizinců. Uprchlická vlna z Ukrajiny se týká i Prahy 13. Ukrajinská komunita se během pár měsíců zdvojnásobila na současných 8 500 lidí.

Projekt Společná adresa – Praha 13 pro držitele mezinárodní ochrany z Ukrajiny nově zavádí ve spolupráci s Organizací pro pomoc uprchlíkům odborné sociální poradenství poskytované přímo v terénu. Současně se rozšířila činnost komunitní pracovnice a během podzimu budou uspořádány 4 kurzy sociokulturní orientace přímo pro uprchlíky. Od prvopočátku byla v Praze 13 velmi aktivní Farní charita Stodůlky, jejíž pracovníci zajistili ve prospěch uprchlíků celou řadu aktivit v ob- Projekt Společná adresa–Praha 13 se rozšířil i na uprchlíky z Ukrajiny lastech bydlení, lékařské péče, materiální pomoci, psychologické podpory, tlumočení, výuky češtiny apod. Do projektu byla proto zařazena jejich koordinace a již zmíněná výuka češtiny. Další projektovou aktivitou je průběžná aktualizace webových stránek městské části a uspořádání setkání pracovní skupiny zaměřené na koordinaci a vzájemnou spolupráci aktérů lokální integrace.

Projekt je financován z dotace Ministerstva vnitra ČR a spolufinancován MČ Praha 13. Více na www.praha13.cz/Integrace-cizincu, nebo syrovyp@praha13.cz, tel. 235 011 453.

Petr Syrový, koordinátor projektu