Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Odbor osobních dokladů a evidence obyvatel

V minulém vydání jsme se seznámili s agendou odboru na úseku občanských průkazů a cestovních dokladů. Tím ale služby, které zaměstnanci poskytují, zdaleka nekončí. V dnešním čísle se věnujeme třetímu úseku, kterým je evidence obyvatel.


Odbor osobních dokladů a evidence obyvatel 

Pojďme si připomenout, že přepážková pracoviště jsou umístěna v přízemí radnice tak, aby byl zachován bezbariérový přístup. Pracovníci vás obslouží po vyzvednutí příslušného čísla na číselníku, který se nachází pod schodištěm vlevo od hlavního vchodu. Důležité je zmínit, že na jedno pořadové číslo lze provést pouze jeden úkon. V praxi to znamená například, že pokud si jdete vyřídit změnu trvalého pobytu a současně změnit údaje v občanském průkaze, musíte si z číselníku vyzvednout dvě pořadová čísla – evidence obyvatel a občanské průkazy - podání žádosti.


Evidence obyvatel

Je úsek odboru, kde se občané přihlašují k trvalému pobytu dle místní příslušnosti. K trvalému pobytu se zde tedy můžete přihlásit, nachází-li se Vaše bydliště v městské části Praha 13, tedy ve Stodůlkách, na Lužinách, v Nových Butovicích, na Velké Ohradě a v části Jinonic. Městská část Praha Řeporyje přihlašování k trvalému pobytu a další záležitosti spojené s evidencí obyvatel vyřizuje sama ve své kompetenci. 

K přihlášení k trvalému pobytu se předkládá vyplněný přihlašovací lístek, který lze opatřit na webových stánkách úřadu, či vyzvednout v informacích v přízemí budovy.


Dále se dokládá občanský průkaz, u dětí rodný list (v případě vystaveného občanského průkazu i ten).

Kromě těchto dokumentů je zapotřebí doložit souhlas majitele nebo nájemce (pokud není osobně přítomen, musí být doložený úředně ověřený souhlas), nájemní smlouva oprávněného majitele bytu nebo domu, případně podnájemní smlouva. Když se jedná o osobní vlastnictví, pracovníci tuto skutečnost dohledají přímo na místě na stránkách katastrálního úřadu.

Správní poplatek za každou osobu nad patnáct let činí padesát korun.

Stejně tak se zde vydává rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu. V tomto případě je správní poplatek sto korun za každou osobu.

Na základě zrušení údaje o místu trvalého pobytu v rámci správního řízení po nabití právní moci, může být dotyčné osobě přidělena tak zvaná úřední adresa, to jest adresa ohlašovny ÚMČ Praha 13. Platnost stávajícího občanského průkazu je tím ukončena a je zapotřebí požádat o nový.

Další službou pro občany s trvalým pobytem v městské části Praha 13 je ukončení pobytu na území České republiky, možnost zřídit si zde doručovací adresu a možnost podání žádosti o výpis z evidence obyvatel ke své osobě a osobě blízké, pro potřeby v České republice nebo v zahraničí. Odbor může zprostředkovat případnou žádost pro ministerstvo vnitra ve věci získání kontaktu na požadovanou osobu, tak zvanou „žádost o zprostředkování kontaktu“, kdy vyřízení je výlučně v kompetenci ministerstva vnitra. Poté je na zvážení a rozhodnutí dotyčné osoby, zda chce kontakt navázat. Správní poplatek za každou požadovanou osobu činí pět set korun.

Veškeré správní poplatky se hradí přímo na přepážkách, a to buď hotově anebo kartou. V případě potřeby potvrzení o uhrazení poplatku budete odkázáni na pokladnu v prvním patře úřadu. 

Nedílnou součástí odboru je volební agenda a vedení stálých seznamů voličů. V době konání voleb je na přepážkovém pracovišti po celou dobu otevření volebních místností služba k dispozici občanům-voličům a taky všem volebním komisím.

Úřední hodiny odboru jsou stanoveny na každý všední den, v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin (vyzvednutí pořadového čísla je možné do 17.45) a v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 8 do 13 hodin.

Abyste se vyhnuli možným frontám, je dobré využít on-line objednání na webových stránkách www.praha13.cz v záložce rezervace termínů. Rezervovat si zde můžete preferovaný čas pro podání žádosti o občanský průkaz, cestovní pas, vyzvednutí hotového dokladu i záležitosti spojené s evidencí obyvatel.

Po potvrzení rezervace vám přijde e-mailem čtyřmístný číselný kód, který navolíte na číselníku po zmáčknutí ikony Klienti objednaní z internetu. Kód se aktivuje teprve čtvrt hodiny před zvoleným termínem, před tím číselník pořadové číslo nevydá.

Bez rezervace doporučujeme rodinám s malými dětmi a také seniorům, aby k návštěvě využily dopolední úřední hodiny, kdy bývá kratší čekací doba. 

Andrea Říčková