Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pétanque turnaj seniorů

Již neuvěřitelných jedenáct let se díky podpoře MČ Praha 13 konají ve Středisku sociálních služeb Lukáš pravidelné seniorské tréninky pétanque. Vyvrcholením celoročního snažení je pak každým rokem tradiční turnaj O pohár starosty Prahy 13 za účasti seniorů ze třináctky, ale i hostujících týmů z jiných městských částí. Ve čtvrtek 7. září turnaj zahájil starosta David Vodrážka předáním pamětních certifikátů úspěšným absolventům třetího ročníku On-line školy pétanque pro seniory Prahy 13.

„Velmi si vážím všech, kteří se v naší městské části seniorskému pétanque věnují a děkuji tímto Středisku sociálních služeb, že nejen při turnaji poskytuje skvělý servis i zázemí. Výsledky místních hráčů jsou dlouhodobě na velmi vysoké úrovni a věřím, že se tento sport bude nadále těšit velkému zájmu našich obyvatel. V Centrálním parku jsou všem zájemcům k dispozici dvě hřiště, kde lze pétanque trénovat,“ řekl starosta David Vodrážka. S gratulací se připojil také prezident Mezinárodního výukového centra pétanque C.I.E.P. Central Europe Petr Fuksa. On-line škola pétanque je určena klientům Střediska sociální péče Prahy 13. Tento projekt je v celosvětovém měřítku unikátní a nenajde konkurenci ani v zemích, kde je pétanque mnohem populárnější. Letošní náročný kurz ukončili tři účastníci. Pouze oni dokázali zvládnout všechny lekce, ve kterých se učili, jak při pétanque lépe zvládat taktiku, odpovídali na otázky z pravidel a přemýšleli jako šampióni při sledování vybraných špičkových zápasů nejlepších světových hráčů.

Při slavnostním zahájení letošního ročníku turnaje nesměl chybět ani ředitel Střediska sociálních služeb pan Jiří Mašek: „Pétanque u Lukáše úspěšně funguje již 11 let. Senioři z naší městské části se účastní oficiálních turnajů České asociace pétanque klubů, jsou pravidelnými účastníky Mezinárodní Zimní Ubuligy na největších krytých hřištích v Úněticích, jsou zváni na turnaje různých městských částí Prahy a například v silné konkurenci každoroční Ligy pétanque pro seniory se dokázali třikrát umístit na skvělém druhém místě. Všem hráčům i absolventům gratuluji a přeji mnoho dalších úspěchů.“ 

Letošního turnaje se zúčastnilo deset týmů z Prahy a okolí. Turnajové vítězství získal tým Žabáci v dámské sestavě Jindra Vodehnalová, Lenka Sionová, Eva Josífková. Na druhé příčce se umístili Brdáci (Zdeněk Adamec, Petr Rataj, Karel Brynda) a na třetím místě Berani (Zdenek Madej, Petr Turek, Pavel Chuchla). Ceny za městskou část Praha 13 předali společně Petra Dymlová, předsedkyně sociálního výboru a Vít Bobysud, předseda místní Agendy 21.

Velmi vzácným hostem turnaje byl Patrick Grignon, nejlepší světový rozhodčí pétanque a šéf francouzských rozhodčích a reference mezi rozhodčími Mezinárodní federace pétanque F.I.P.J.P. Rozhoduje nejprestižnější světové turnaje a pravidelně jezdí na mistrovství světa. 

Lucie Steinerová