Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mladí zdravotníci si vedou skvěle

Pátá místní skupina Českého červeného kříže, registrovaná při OS ČČK Praha 1, sdružuje především děti a mládež z Prahy 13 a okolí. Děti se s námi po celý rok učí poskytovat první pomoc, kterou také předvádíme na různých akcích. Kromě toho se každoročně podílíme na prospěšných charitativních sbírkách Český den proti rakovině a Světluška. Náš program doplňují společenské hry a výlety. 
V dubnu jsme se zúčastnili tradiční akce Bezpečná třináctka. Naše skupina tam již desátým rokem seznamuje širokou veřejnost se svou činností formou komentované ukázky zásahu našich mladých zdravotníků. Zájemce také učíme poskytnutí první pomoci, správný postup při resuscitaci nebo práci s tlakovým obvazem. Nechyběli jsme ani na zářijovém Dni zdraví na Slunečním náměstí, kde jsme učili první pomoc děti. Mimo Prahu 13 jste náš stánek mohli navštívit například na hudebním festivalu United Islands of Prague v červnu na Kampě. Kromě toho během roku navštěvujeme i školy.

Vrcholem sezony jsou každoročně pro děti soutěže mladých zdravotníků. Okresní soutěž se konala v květnu v Domě dětí a mládeže Stodůlky. Utkalo se v ní 16 mladších a 8 starších družstev. Na stanovištích mladí zdravotníci ošetřovali nejrůznější těžká poranění. Našim pětičlenným týmům se nejvíce dařilo na minutách pravdy, kde každý samostatně ošetřuje pacienta v bezvědomí, starší soutěžící včetně resuscitace při zástavě životních funkcí. Tu naši mladí zdravotníci jako vždy zvládli skvěle a obě naše družstva postoupila do krajského kola. Pořádal ho Oblastní spolek ČČK Praha 1 na Malé Straně, kde naše skupina vznikla – v Malostranské besedě, na Malostranském náměstí nebo v Hellichově ulici. Na stanovištích pod širým nebem přihlíželi  i turisté. Tím více se zásahy podobaly realitě běžného dne. Oba naše týmy se umístily na krásném třetím místě, což znamená velký úspěch.  Starší družstvo bylo třetí již loni a předloni. Mladší se hodně zlepšili, přestože v týmu byli i začátečníci. Věříme, že v příštích letech naše mládež své výsledky ještě vylepší.

V dubnu jsme pořádali Společenský večer Červeného kříže v Café Kampus. S kapelou, která hrála k tanci, zpívala i naše členka Lucka Machová za klavírního doprovodu další členky Annie Malinové.

V červenci jsme vyslali dvě naše členky na mezinárodní kemp mládeže Červeného kříže a Červeného půlměsíce, který se již šedesátým rokem konal v rakouském městečku Langenlois. Pokud vás naše akce zaujaly, neváhejte a přidejte se. Další informace najdete na www.patapomoc.blogspot.cz.

Šimon Hlinovský, předseda místní skupiny ČČK