Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Praha 13 má světově unikátní projekt

Rok 2020 nebyl nakloněný různým sportovním ani kulturním akcím. Bylo to – a stále je – velmi náročné období pro všechny z nás, ale troufám si tvrdit, že ještě o něco více pro seniory, kterým to výrazně omezuje možnosti setkávat se s přáteli a kamarády. To však neznamená, že by neměli chuť se učit něco nového! Důkazem je On-line škola pétanque pro Lukáše spuštěná na konci roku 2020, která dobíhá ještě na začátku roku letošního. Tento projekt je v celosvětovém měřítku unikátní a nenajde konkurenci ani v zemích, kde je pétanque nejpopulárnější.

Pétanque u Lukáše oslaví deset let

Když Středisko sociálních služeb Prahy 13 za podpory městské části rozjelo ve spolupráci se zájmovým sdružením Pétanque pro Vás seniorské tréninky pétanque u Lukáše, ještě netušilo, jak se tato aktivita uchytí. Ohlas byl neuvěřitelný. Nové hřiště na zahradě Domu sociálních služeb Lukáš brzy nestačilo a muselo se rozšířit do stávající velikosti. Senioři z třináctky se oficiálně scházejí jednou týdně pod vedením trenéra Mirka Pešouta, ale hráči se podle počasí mezi sebou domlouvají i na jiné dny a chodí si zahrát, pobavit se s kamarády a zažít adrenalin při napínavém sportovním utkání dvakrát nebo třikrát týdně. Pétanque nezahálí ani v zimě, kdy přijdou na řadu speciální koule na pétanque indoor.

Lukáš Praha 13 vítězí!

Při trénincích pétanque se vytvořila skvělá parta, která průběžně přitahuje další hráče. Výhodou pétanque totiž je, že se v něm můžete zlepšovat v jakémkoli věku. Senioři Prahy 13 se účastní oficiálních turnajů České asociace pétanque klubů, jsou pravidelnými účastníky Mezinárodní Zimní Ubuligy na největších krytých hřištích v Úněticích, jsou zváni na turnaje různých městských částí Prahy a například v silné konkurenci každoroční Ligy pétanque pro seniory se dokázali třikrát umístit na druhém místě.

Devátý ročník Poháru starosty MČ Praha 13

V roce 2020 byl jednou z mála seniorských akcí tradiční turnaj pétanque. Krásné zářijové počasí jako by chtělo vykompenzovat to, že přísné podmínky v první polovině roku (i následně) znemožnily pravidelné tréninky a klání seniorů. Nezbývá než doufat, že se letos stejně jako v letech minulých Pohár starosty MČ Praha 13 uskuteční. Tentokrát to bude desátý, tedy jubilejní ročník.

Co je to on-line škola pétanque?

V každé situaci je dobré hledat, co přínosného si z ní člověk může vzít. A tak vznikl nápad místo hraní nabídnout seniorům možnost objevovat nejlepší světové hráče na internetu, studovat jejich taktiku, chování a způsob přemýšlení. I když se zkušený trenér všemi těmito aspekty při trénincích zabývá, přece jenom není možné se jim věnovat tak do hloubky. Ve spolupráci s Mezinárodním výukovým centrem pétanque C.I.E.P. Central Europe, jediným školícím partnerem Mezinárodní federace pétanque F.I.P.J.P., tak dostali senioři pétanque klubu Lukáš Praha 13 možnost originálním způsobem studovat pétanque přes internet. Jednotlivé lekce jsou náročné, každá z nich zabere několik hodin sledování konkrétního zápasu a odpovídání na všetečné otázky. Součástí každé lekce je i video z pravidel speciálně natočené pro on-line školu pétanque. Jednotlivé lekce jsou zaměřené na různé oblasti – junioři, dvojice, ženy, chování trenérů, mysli jako šampion – a často dokáží seniory překvapit. Co oni sami o On-line škole pétanque pro Lukáše říkají? „Nikdy dříve mě ani nenapadlo se dívat na pétanque na internetu. Díky on-line škole jsem si ale uvědomila, na co se zaměřit a co sledovat. Nalákalo mě to a určitě se podívám na další utkání.“
„Zápas byl dramatický od začátku do konce s obrovským zvratem. Nadchlo mě to. A to je vlastně první celé utkání, na které se na počítači dívám!“
„Je zajímavé, že i při sledování zápasů juniorů vidím, jaké dělám chyby já.“
„Lekce se mi moc líbila, naučila mne dívat se na dobrý zápas víc analyticky a nejen jako na zpestření dne.“

Koule, které jinde nenajdete

K Vánocům dostali senioři od městské části Praha 13 nečekaný dárek – čtyři sady soutěžních koulí na pétanque, které si na hřišti snadno poznají. Na každé sadě je totiž vygravírován originální nápis – „LUKÁŠ PRAHA 13“, „LUKÁŠ“, „PRAHA 13“ a „P13“. Jedna věc je už teď jistá – všichni hráči se už nemohou dočkat, až je vyzkouší přímo na hřišti!

Petr Fuksa,
mezinárodní trenér a propagátor pétanque,
prezident C.I.E.P. Central Europe