Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ceny energií stoupají a inflace se neustále zvyšuje

Pane starosto, ceny energií stoupají a inflace se neustále zvyšuje. Je jasné, že tento rok nebude lehký. Jak tuto situaci řešíte na radnici?

Je evidentní, že náklady se nám všem postupně zvyšují. Týká se to všech obyvatel, služeb, podnikatelů a zvyšování cen se projevuje na všech projektech, které se realizují. V první řadě pomáháme školám a důsledně s nimi diskutujeme provozní otázky. I když se zvyšují ceny, školy i školky topit a svítit budou, s vyššími náklady se zde počítat musí. Také testování je velmi nákladnou záležitostí. Zatímco antigenní testy pro žáky jednotlivá zařízení obdržela od státu, testy pro zaměstnance by si měly hradit samy. Abychom finančně alespoň část nákladů škol, školek a Domu dětí a mládeže Stodůlky převzali, z vlastních zdrojů jsme testy pořídili a rozvezli. Pro všechny zaměstnance také pravidelně zajišťujeme respirátory, od začátku školního roku jsme jich do školských zařízení dodali téměř 80 tisíc.
Dalším krokem, který může pomoci zmírnit dopady zvyšující se inflace, je odpuštění inflační doložky všem subjektům, které jsou na úřad naší městské části smluvně navázány a tyto smlouvy obsahují inflační doložku. Rada městské části jednomyslně rozhodla, že v letošním roce nebude nájemné o inflaci zvyšovat, aby tak jednotlivým subjektům finančně alespoň částečně ulevila. Prakticky to znamená, že například nájemné za užívání ordinací a nebytových prostor ve všech třech poliklinikách, stejně tak nájemné u některých obecních bytů ve správě městské části nebo nájemné za užívání pozemků, objektů a ostatních prostor, se o inflaci zvyšovat nebude. Celkově se to týká stovek smluv s občany a fyzickými i právnickými osobami. Cesty, jak občanům, podnikatelům i zařízením zajišťujícím služby pro veřejnost, pomoci, neustále hledáme. Radnice je tu pro každého, kdo se ocitne v tíživé situaci a vždy se budeme snažit najít nejlepší řešení.

V dnešní době hojně využíváme on-line obchody a zásilkové služby, různé doklady je třeba ověřovat a pokud si nelze nechat zaslat doporučenou poštu do zaměstnání, na poštu jít musím. Jak je na tom Praha 13 s pobočkami České pošty?

Všichni víme, jak nepříjemné čekání ve frontě na poště může být a jsem opravdu rád, že se podařilo otevřít další pobočku České pošty v Galerii Butovice. Dosud zde fungovaly pobočky čtyři. Na třináctce žije 65 tisíc lidí a sídlo tu mají stovky firem. Neustále se snažíme zvyšovat dostupnost a kvalitu služeb na celém území městské části, abychom zajistili maximální komfort pro naše obyvatele. Umístění pobočky v obchodním centru je velmi praktické, kdo tam jde nakupovat nebo na oběd, může si i zde potřebné záležitosti jednoduše vyřídit. Dosud byla pošta na Hůrce, Velké Ohradě, Lužinách a ve Stodůlkách, teď je k dispozici i v Nových Butovicích a věřím, že v pořadí pátá pobočka kvalitně pokryje poštovní služby místních obyvatel.

Ing. David Vodrážka, starosta Prahy 13