Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dary dětem mají svá úskalí

Velmi často řešíme případy, kdy rodiče převedli majetek na děti a následně se dostali do situace, která vyžaduje právní pomoc. Zatímco se celý život snažili, aby v důchodu byli zabezpečení a měli jistou střechu nad hlavou, okamžikem odchodu do důchodu (a někdy i dříve) mívají někteří neodolatelné puzení se majetku ve prospěch svých potomků zbavovat. Proč to není tak úplně dobrý nápad? Protože tato varianta v sobě obsahuje příliš mnoho „když“ a „kdyby“. Předpokládáte, že s dětmi budete mít stále stejný, pěkný vztah, a nepřemýšlíte o tom, co bude, když se to změní. Co se stane, když se váš potomek dostane do dluhů? Co se stane, když budete potřebovat peníze, protože budete nemocní a budete potřebovat péči? Co když váš potomek dům, ve kterém bydlíte, prodá bez vašeho vědomí? A co když se jednoho dne probudíte s tím, že na dveře klepe nový majitel se stěhováky. Že se vám to stát nemůže? Bohužel z právní praxe máme mnoho podobných případů. Pokud máte přesnou představu o tom, co by se s vaším majetkem jednou mělo stát a kdo by měl dostat váš byt a kdo vaši chalupu, můžete to vyřešit jinak. Můžete například napsat závěť, ve které svůj majetek můžete rozdělit, jak je vám libo. V dědickém řízení se sice platí odměna notáře, která je určována v závislosti na hodnotě dědictví, nicméně pořád je to relativně malá částka ve srovnání s tím, co by vás stálo, kdybyste přišli o střechu nad hlavou. 

Pokud se rozhodnete své pozemské statky dětem darovat, musíte si dát pozor na několik věcí: 

  • Chcete darovat byt nebo dům, ve kterém bydlíte a ve kterém chcete i nadále bydlet? Ujednejte si věcné břemeno dožití a dejte si dobrý pozor na to, aby bylo toto věcné břemeno zapsáno do katastru nemovitostí. 
  • Nedarujete čepici za stovku, ale nemovitost za několik milionů – nepište si smlouvu sami, ale nechte ji napsat odborníka. Odborník není váš soused, který už byt prodal, ani kamarád z hospody, ale advokát. Sice to bude něco stát, ale budete mít jistotu, že ve smlouvě bude vše, co tam mít chcete a co by tam být mělo. A také to, že opravdu ve své nemovitosti budete moci dožít. 
  • Už jste dětem byt dali a děti jsou nevděčné a přestali jste je najednou zajímat? Nevěšte hlavu. Pokud jste byt darovali (tedy uzavřeli jste darovací smlouvu, a ne například smlouvu kupní), můžete žádat vrácení daru (zákon hovoří o odvolání daru) pro nevděk. Vrácení daru můžete žádat i v případě, že se dostanete do finanční nouze, a to do takové, že nemáte na vlastní výživu. Jenže to už je komplikovanější, protože obdarovanému se zpravidla nechce jen tak takový pěkný dárek vracet. Pokud ho vůbec má. Pak nezbývá nic jiného než se obrátit na soud. A to vyjde už dráž než advokát nebo poplatky za notáře. Kromě peněz za advokáta a soudní poplatky vás to bude stát i čas a nervy. U soudu budete totiž muset prokázat buď to, že vám obdarovaný ublížil tak, že porušil dobré mravy, nebo to, že jste v takové nouzi, že nemáte na výživu. 

Z výše zmíněných důvodů je třeba si důkladně rozmyslet, koho, jak a jestli vůbec obdarovat. V případě, že to nedopadne dobře, může vás to stát nejen mnoho peněz, ale také energie a zdraví. 

Jaroslava Šafránková, Advokátní kancelář Šafránková & Vrba