Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Klíček slaví čtvrt století

Pěvecký sbor Klíček z FZŠ Mezi Školami slaví v letošním školním roce své pětadvacáté narozeniny. Uteklo to jako voda a Klíček je již nedílnou součástí naší školy. V září 1998 si děti vybraly samy název a začaly se pravidelně scházet. Ze začátku se jednalo o pár zpěváků, postupně se však sbor rozrůstal. V posledních letech nás bývá kolem pětačtyřiceti. Klíček je tvořen převážně nováčky, kteří se postupně zapracovávají. Sborem prošlo pár stovek dětí, se kterými jsme za čtvrt století zažili mnoho akcí, vystoupení, koncertů i nejrůznějších dobrodružství. Úspěšně se zúčastňujeme různých přehlídek, soutěží i festivalů. Není to jenom v Praze a v naší domovské městské části, které jsme vděčni za podporu a pomoc, ale podívali jsme se například do Stochova, Pardubic, Černošína, Lomnice nad Popelkou, Olomouce, Moravské Třebové, Uničova nebo Holešova. Pravidelně zpíváme na Staroměstském náměstí o Vánocích či Velikonocích, několikrát jsme účinkovali na Stříbrných Vánocích v Letňanech či Vánočním zpívání v metru, také ve Spolku pro ochranu Prokopského údolí a v Hypoteční bance. Na podzim jsme byli pozváni na 1. LF UK, kde jsme oživili zpěvem oslavy 140. výročí výuky v českém jazyce. 

Sbor navázal spolupráci s Domem seniorů Lukáš a přichází sem na Tříkrálové koncerty či přát ke Dni matek a často vítá nové občánky na radnici a doprovází slavnostní obřady při zlatých svatbách.

Se sborem velmi často vystupuje flétnový soubor Notečka. Sourozenec Klíčku vznikl později a nejprve jej tvořila děvčata z jedné třídy, kterou měla paní dirigentka jako třídní. Postupem času přicházely další a další děti a v současné době máme několik oddělení podle věku. 

Slavnostní koncert k výročí proběhl na radnici Prahy 13 dne 14. 12. 2023. V první části děti zpívaly s klavírem, v druhé části s tradičním smyčcovým triem doplněným příčnou flétnou. Ráda bych na tomto místě poděkovala naší dlouholeté klavíristce paní Evě Pechoušové, která nás neúnavně doprovází na všech akcích. Smyčce po celé roky obstarávají skvělí muzikanti, sourozenci Čermákovi. 

V závěru přišlo překvapení. S rodiči a přáteli jsme nacvičili na dvou zkouškách šest vánočních písní, které se linuly atriem jako pohlazení. 

Příprava byla trochu náročnější než jindy, ale obětavé maminky, zejména paní Dita Nováková a paní Petra Pošmourná, mají velkou zásluhu na zdárném výsledku. Pomáhaly s organizací, zajistily výzdobu atria i sladké dárečky. 

Loňské jarní vítězství Klíčku v krajské soutěži s postupem do celostátní přehlídky v Holešově je pro nás ohromnou výzvou a motivací do další práce. Už nyní začínáme s nácvikem na letošní soutěže. Hlavním naším krédem je zpívat s chutí a radostí! 

Alena Panochová, sbormistryně a dirigentka